fbpx

Cineteca nacional. O frumoasă poveste despre cultură cinematografică în Mexic

O frumoasă poveste despre cultură cinematografică, dar şi despre dinamică citadină, proiectul de renovare şi extindere a Institutului naţional mexican de film a răspuns, mai mult decât unei cerinţe de mo­dernizare formulate de client, unui context urbanistic complex. Alături de noi săli de proiecţie, de un muzeu şi de arhive de film, Rojkind Arquitectos au integrat, în spaţiul Cineteca Nacional, trasee pietonale pentru navetişti şi noi spaţii verzi pentru zonele rezidenţiale adiacente, conturând ansamblul rezultat sub forma unui campus universitar. 

Amplasat la graniţa de sud a Ciudad de Mexico, situl generos al Insitutului de film se întinde de la marginea metropolei până la cea a micului şi istoricului oraş Xoco – odată înconjurat de câmpuri arabile, azi suburbie în devenire şi subiect de nenumărate controverse urbanistice. Amenajarea iniţială a sitului, tributară modei americane a anilor ’80, a făcut ca mare parte a terenului să fie ocupată de o parcare betonată; în plus, ime-diata vecinătate a staţiei de metrou Coyoacan a făcut ca zona publică a sitului să devină, în principal, scurtătură pentru navetişti, fiind străbătută zilnic de mii de oameni; iar un incendiu a făcut ca facilităţile complexului arhitectural să fie folosite mai mult temporar.

Odată cu proiectul Rojkind Arquitectos, cei 49 000 de metri pătraţi aferenţi instituţiei (rebranduite, cu această ocazie, ca Cineteca Nacional Siglo XXI) au devenit spaţiu reamenajat peisagistic şi dotat cu noi facilităţi dedicate atât filmului, cât şi comunităţii urbane.

Marea suprafaţă triangulată umbreşte noua piaţă publică şi marchează funcţiunile şi circulaţiile adiacente ei (extinderea include spaţii de retail, o librărie, cafenele şi un restaurant) şi devine, apoi, faţadă pentru corpul care adăposteşte noile săli de proiecţie ale Institutului de film, în număr de patru şi având fiecare câte 180 de locuri. Mai mult, coborând pe verticală, canopia devine suprafaţă albă opacă, destinată proiecţiilor de film în aer liber.

 

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0