fbpx

Circle Hospital, Bath

Pus pentru prima dată faţă în faţă cu un proiect de spital, unul dintre cele mai mari birouri de arhitectură din lume a optat pentru un compromis între viziunea sa grandioasă şi elegantă şi nevoia, specifică acestui tip de program, de a exprima atât încredere şi deschidere, cât şi un mediu cald, dedicat valorilor umane. Rezultatul a stârnit reacţii diverse, fiind chiar comparat cu un hotel de cinci stele, însă chiar şi cei mai cinici au fost nevoiţi să recunoască faptul că proiectul răspunde întocmai dorinţei clientului, de a conferi instituţiei medicale o (mult)dorită notă de ospitalitate.

Text: Anca Rotar
Foto: Nigel Young, Foster & Partners

Circle Hospital, Bath

Clădirea, situată în cadrul unei zone verzi protejate din apropierea oraşului Bath, se înscrie în iniţiativa privată Circle, al cărei scop este de a forma în Marea Britanie o reţea de spitale ce plasează pacientul în centrul procesului medical. Conceptul de la baza acestei iniţiative este cât se poate de simplu: pacienţii au şanse mai mari de însănătoşire dacă se simt relaxaţi. Din păcate, acest lucru nu se numără printre priorităţile marii majorităţi a spitalelor din lume, de cele mai multe ori, necesitatea de a achiziţiona echipament medical şi de perfecţionare a serviciilor prevalând asupra calităţii proiectului de arhitectură.

Circle îşi propune, în schimb, să nu facă niciun compromis şi să exceleze în ambele aspecte – cel al îngrijirii pacienţilor şi cel estetic – iar alegerea de a apela la un birou precum Foster+Partners reprezintă un statement puternic în acest sens.

Circle Hospital, Bath

Ancorată în panta unui deal, structura cu trei etaje este caracterizată de o puternică linie orizontală, creând, în acelaşi timp, impresia că pluteşte deasupra pădurii căreia i se învecinează. Accesul se face direct din şoseaua principală, iar vizitatorii se regăsesc chiar în mijlocul atriumului spaţios, aspect care subliniază ideea de mediu deschis şi primitor. Pe faţada nordică, nivelurile inferioare sunt acoperite cu placaje de culoare închisă, în timp ce faţada dinspre sud este vitrată generos, deschizând perspective ample asupra peisajului natural, definit de liniile domoale, liniştitoare ale dealurilor. Volumul superior, suspendat, de formă rectangulară, ce găzduieşte cele 28 de saloane destinate pacienţilor, este acoperit de o reţea din aluminiu reflectorizant.

La interior, sălile de operaţie, saloanele, spaţiile de tratament şi de recuperare sunt toate unite printr-un design compact, ce subliniază atmosfera de comunitate. Spaţii goale prin excelenţă, coridoarele au fost reduse la minimul necesar, iar indicatoarele au fost eliminate în totalitate, pentru a înlătura senzaţia apăsătoare de stricteţe impusă de acestea. Întreg interiorul este gândit în jurul atriumului central, înălţat pe două nivele şi prevăzut cu luminatoare generoase, care creează o atmosferă de intimitate, stabilind, în acelaşi timp, trasee simple şi clare spre diversele zone ale clădirii. Aici se regăsesc recepţia, cafeneaua şi birourile asistentelor, toate scăldate în lumina filtrată de abajururile supradimensionate, dintr-un material textil translucid, ale corpurilor de pe plafon.

Circle Hospital, Bath

La nivel cromatic, nuanţele folosite se înscriu într-o linie naturală, cu accente telurice, mergând de la ocru şi ruginiu la tonurile calde ale panourilor din lemn natural de deasupra zonei de recepţie. Acestea din urmă sunt alternate cu zone vitrate, ce creează o conexiune vizuală între atriu şi saloanele pentru pacienţi de la etaj. Podelele au fost realizate, în mare parte, din lemn de stejar, material la fel de igienic precum „tradiţionalul” linoleu, iar pentru sălile de operaţie, de obicei închise ermetic, a fost asigurată o iluminare naturală. De asemenea, arhitecţii au acordat atenţie deosebită relaţiei vizuale cu mediul înconjurător. Astfel, pe laturile de nord şi de sud ale clădirii au fost prevăzute balcoane spaţioase, orientate în aşa fel încât să valorifice la maximum peisajele din zonă, mizând pe efectul terapeutic al naturii.

Circle Hospital, Bath

Prin toate acestea, spitalul Circle din Bath îşi îndeplineşte cu eleganţă şi discreţie promisiunea de a le oferi oamenilor şansa la o viaţă mai sănătoasă, şi nicidecum de a le amplifica experienţa bolii. Designul de calitate, atmosfera relaxată şi primitoare, peisajul natural generos contribuie, alături de intervenţia cadrelor de specialitate, la un proces terapeutic profund uman (care îşi propune să fie disponibil în viitor şi prin intermediul sistemului naţional de asigurare medicală).

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0