fbpx

Citybilitate. Explorări urbane vizuale

Spre sfârşitul anului trecut, studenţii de la urbanism, dar şi de la alte specializări au fost invitaţi să participe la un concurs de fotografie care începe să devină o tradiţie în calendarul UAUIM, bine-venită de altfel. Cum poate fi perceput oraşul? cum poate fi el parcurs, explorat? Cum poate fi surprinsă esenţa unui spaţiu profund urban?, acestea au fost întrebările care au condus către conceptul general de „CITYbilitate”. Cunoscuta lucrare a lui Kevin Lynch – Imaginea oraşului – a fost recomandată drept ghid în această aventură fotografică citadină, iar participanţilor li s-a cerut să abordeze în proiectul pe care îl realizează cel puţin trei din următoarele elemente: Axe/Trasee, Limite/Frontiere, Districte, Noduri, Repere.

Coordonatori: conf. dr. arh. Gabriel Pascariu, asist. drd. Urb. Mihai Moţcanu-Dumitrescu, prep. drd. urb. Mădălina Moţcanu-Dumitrescu

Echipa: Andreea Belibou, Mihai Necula, Radu Pătraşcu, Oana Popescu, Andra Rădulescu, Andra Zamfir, Diana Costache, Miruna Vassopol

Juriu: arh. Vlad Eftenie (UAUIM), arh. Andrei Mărgulescu (UAUIM), arh. Lorin Niculae (Revista Urbanismul – serie nouă), arh. Cosmin Dragomir (igloo media), Viorica Buică (Revista igloo. Habitat & arhitectură)

Într-o primă fază, studenţii s-au înscris în concurs pe baza unui text ce prezenta conceptul pe care voiau să-l dezvolte într-un panou, au urmat orele de fotografiere prin oraş sau de căutare prin arhive personale a imaginilor potrivite (căci nu a fost cerută raportarea la un singur oraş), partea de sortare şi de găsire a graficii potrivite, după care lucrările au fost predate organizatorilor, iar pe 14 ianuarie a.c. a fost vernisată în galeria de la parterul Universităţii de Arhitectură expoziţia cu cei 37 de finalişti. Proiectele vizuale ale studenţilor au fost frumos şi inspirat completate cu mici serii de fotografii ale arhitecţilor Vlad Eftenie, Andrei Mărgulescu, Lorin Niculae, Tiberiu Florescu, Radu Sandovici şi Petre Mărgineanu, a căror activitate în domeniu este deja recunoscută şi apreciată şi în afara şcolii. Dacă luăm în considerare faptul că au urmat în cele două săptămâni de expoziţie dezbateri şi prezentări cu tematică urbană (susţinute de Ina Stoian şi Alexandru Matei), dar şi lansări de carte – „Imaginea oraşului” de Kevin Lynch, tradusă în română de Alexandru Ionuţ Petrişor, şi „Fotografia, instrument metodic de cunoaştere şi investigare în planul imaginii urbane, mijloc de operare în procesul de concepţie-proiectare” de Vlad Eftenie, avem imaginea unui eveniment complex, care s-a deschis şi către publicul larg, interesat de provocările şi întrebările pe care le ridică oraşul contemporan. Panourile înscrise în concurs au fost foarte diverse, cu abordări şi perspective diferite, lucru de aşteptat având în vedere tema, dar care a făcut destul de complicată alegerea câştigătorilor. În final, au existat 10 nominalizări din care au fost desemnate cele cinci premii; juriul a apreciat coerenţa şi puterea mesajului transmis de panou (incluzând buna corelare între mottoul ales şi imagini), precum şi relevanţa acestuia faţă de tema generală, creativitatea şi ineditul perspectivei propuse, calitatea tehnică şi estetică a fotografiilor şi a selecţiei finale şi, nu în ultimul rând, grafica panourilor. Îi felicităm pe câştigători şi sperăm să avem cât mai mulţi exploratori activi şi creativi ai oraşului!

Citybilitate. Explorări urbane vizuale

Citybilitate. Explorări urbane vizuale

Citybilitate. Explorări urbane vizuale

Citybilitate. Explorări urbane vizuale

Citybilitate. Explorări urbane vizuale

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0