fbpx

Ciudad de Mexico. Museo Soumaya

Text: Anca Rotar
Foto: Adam Wiseman

Ridicat în scopul de a găzdui o colecţie de peste 6 200 de obiecte de artă – una dintre cele mai importante din America Latină – Museo Soumaya este, în sine, o prezenţă frapantă. Arhitectul Fernando Romero, care şi-a făcut ucenicia la OMA, sub îndrumarea lui Rem Koolhaas, a ales să se distanţeze de imaginea „încetăţenită” a muzeului-cutie, propunând o structură unică, non-euclidiană, ce pare a se conduce după reguli proprii.

Ciudad de Mexico. Museo Soumaya

Apărând ca o masă amorfă ce ia naştere direct din pământ şi se răsuceşte în jurul propriei axe, în efortul de a se ridica spre cer, muzeul însuşi se prezintă ca o gigantică sculptură abstractă, ce îşi schimbă forma în funcţie de unghiul din care este privită. Structura noii clădiri constă într-un sistem de 28 de coloane din oţel cu linii sinuoase, fiecare cu o altă formă şi caracterizată de o geometrie proprie. Acestea au fost conectate prin intermediul unor serii de inele şi grinzi diagonale, dând naştere unei figuri izometrice. Faţada a fost realizată din beton translucid şi module de aluminiu de formă hexagonală, materiale care, dincolo de aspectul contemporan şi elegant, conferă clădirii rezistenţă şi durabilitate.

Ciudad de Mexico. Museo Soumaya

În cadrul Museo Soumaya, vizitatorii pot admira o selecţie impresionantă de picturi şi sculpturi, ce ilustrează istoria artei din Europa şi America de Sud, începând din secolul 14 până în perioada contemporană. În mod remarcabil, muzeul deţine cea mai mare colecţie de opere ale sculptorului Auguste Rodin ce poate fi vizitată în afara Franţei. Departe de a opera separări între curente şi perioade artistice, amenajarea interioară scoate în evidenţă, în mod exuberant, eterogenitatea colecţiei. Astfel, interiorul a fost gândit ca un spaţiu de expunere unitar, desfăşurat pe şase nivele, unde trecerea dintr-o zonă în alta se realizează în mod natural, organic. Diversităţii operelor de artă i se alătură versatilitatea planurilor spaţiale, fiecare nivel apărând ca o altă dimensiune „împrumutată” din domeniul fantasticului. În cadrul muzeului au mai fost prevăzute şase nivele subterane, dintre care patru pentru parcări şi două destinate depozitării şi restaurării operelor de artă, precum şi spaţii pentru birourile angajaţilor şi o serie de funcţii publice – auditorii, o bibliotecă, restaurant. Museo Soumaya promite astfel să devină atât un punct de reper în cadrul peisajului urban al Ciudad de Mexico, cât şi o destinaţie culturală unică în America Latină şi în lume.

Ciudad de Mexico. Museo Soumaya

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0