Clădirea Marga Klompé. Ecouri moderniste într-o arhitectură circulară din CLT

ARHITECTURĂ: Powerhouse Company TEXT: Ioana Man FOTO: Sebastian van Damme

Amplasată în cadrul campusului universitar din Tilburg, clădirea proiectată de Powerhouse Company, cu un design durabil și circular, servește drept model pentru programele de arhitectură de acest tip, cu pretenții de sustenabilitate, fiind prima clădire universitară în întregime din lemn masiv din Europa și aproape neutră din punct de vedere energetic. De un rafinament atemporal, construită cu tehnologii de ultimă generație, Marga Klompé se armonizează perfect cu arhitectura modernistă a campusului.

Marga Klompé, cu o arhitectură ce omagiază emblematica clădire monumentală Cobbenhagen proiectată de Jos Bedaux în 1962, este amplasată pe un teren de 33 x 33 m din campusul împădurit al Universității din Tilburg. Volumul litic, în armonie cu contextul construit (de factură modernistă) și cu cel natural (împădurit, cu vegetație luxuriantă), cuprinde un foaier, un auditorium, 13 săli de curs și spații individuale de studiu pentru aproximativ 1 000 de studenți.

Arhitectura circulară se reflectă în principiile regenerabile ale construcției, fiind utilizate materiale ce pot fi demontate și refolosite în viitoare proiecte. Structura a fost realizată prin punerea în operă a lemnului (4,6 km de grinzi de lemn) într-un sistem constructiv uscat din plăci nervurate din CLT armate cu grinzi care permit deschideri mari (până la 9,2 m) și care, totodată, satisfac cerințele acustice înalte impuse de program. Fațada, de inspirație modernistă, cu goluri ritmate, puternic accentuate, este placată cu piatră portugheză (Muschelkalk), caracterizată prin durabilitate și capacitatea de a fi ușor demontată.

text2_45 - Marga Klompé Building - Climate-Adaptive - Powerhouse Company - Photography by Sebastian van Damme

Calitățile spațiale ale clădirii Cobbenhagen au fost preluate și aduse în secolul XXI prin folosirea unei palete de materiale naturale – lemn, terrazzo, tencuieli decorative –, prezența lor generând o atmosferă serenă în spațiile interioare, de la sălile ample de curs, până la nișele individuale de la nivelul ferestrelor. Pe lângă structura de lemn rămasă expusă la nivelul pereților și tavanelor, estetica interioară blândă a clădirii este întregită de mobilierul de lemn. Lumina naturală ce inundă spațiile și captează perspective inedite contribuie la ambianța contemplativă a clădirii și accentuează conexiunea cu mediul natural.

text3_x_08 - Marga Klompé Building - Wooden beams throughout - Powerhouse Company - Photography by Sebastian van Damme

Proiectată după ultimele principii de sustenabilitate, cu un consum scăzut de energie și cu utilizarea inteligentă a resurselor naturale, modelul Trias Energetica este atins prin: configurația abilă a clădirii – forma de cub și prezența atriumului central – ce limitează pierderile de energie prin pereții exteriori (de asemenea, atriumul are rol în ventilația de retur, unde se filtrează aerul deja existent în clădire, reducând semnificativ instalațiile necesare pentru climatizare); deschiderile amplasate strategic, care asigură un climat interior stabil, fără consum suplimentar de energie; o anvelopă termică dintr-un material inovator – denim reciclat (deșeurile de textile sunt transformate în termoizolație de bumbac, material durabil cu proprietăți acustice remarcabile). De asemenea, designul clădirii a maximizat numărul de panouri fotovoltaice și a integrat instalații eficiente energetic (ventilația și iluminatul dispun de sisteme de control inteligente, încălzirea și răcirea se realizează printr-un sistem de pompă de căldură), îndeplinind astfel standardele Fresh Schools Clasa A și obținând certificare BREEAM.

Împreună cu beneficiarul, Universitatea din Tilburg, am făcut un pas important în dezvoltarea durabilă a clădirilor educaționale și am ridicat standardele de design circular și neutru energetic, generând nu doar o structură fizică, ci un monument al alegerilor inteligente și sustenabile Powerhouse Company

PROIECT: Clădirea Marga Klompé; AMPLASAMENT: Tilburg, Olanda; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 5 000 mp; ARHITECTURĂ: Powerhouse Company; ARHITECT COORDONATOR: Stefan Prins; ARHITECT ASOCIAT: Janneke van der Velden; ECHIPA: Iván Guerrero, Romano van den Dool, Martijn Ravia, Sanja Kralj, Bjørn Andreassen, Erwin van Strien, Gert Ververs, Giovanni Coni, Rafael Zarza García, Robert Cuijpers; FINALIZAT: 2023

 

Articol publicat în igloo #222 / Orașe în declin / octombrie – noiembrie 2024

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0