Clădirea Navez – Răspuns specific imobil pasiv

Cladirea Navez

„La fel ca și celelalte clădiri Art Deco și neogotice din cartier, care argumentează dorința reală de arhitectură, clădirea Navez încearcă să-și marcheze contextul prin jocul de amenajări și geometria sa în unghiuri deschise” – MSA.

Situat în nordul Bruxelles-ului, la intrarea în oraș, cu vedere la podul Van Praet, imobilul Navez conţine cinci unităţi de locuinţe sociale pentru familii numeroase, iar clădirea este pasivă energetic. Construcţia nu este de anvergură mare, desfăşurându-se pe cinci niveluri decalate median, dar intensitatea şi strălucirea demersului surprind. Navez este un exemplu de proiect ca răspuns specific sitului, ale cărui determinări generează şi fac parte din arhitectură. Echipa de proiectare MSA acţionează după principiul: „Un proiect arhitectural este o formă de acțiune asupra unei situații și a unui context, nu semnătura unui autor”.

Amplasamentul de colţ oferă intervenţiei arhitecturale posibilitatea de a completa silueta urbană a frontului, dar şi de a articula la sit identitatea sa volumetrică. „Originalitatea clădirii provine din tratamentul său în secțiune, care articulează spaţiile apartamentelor descrescător «la jumătăţi de nivel», legând spaţiile comune cu circulația privată. Cele patru etaje sunt ușor de parcurs, profită de perspective, captează lumina (nord și sud) și oferă multiple experiențe spațiale” – MSA.

 

Este interesantă opţiunea echipei de arhitecţi de la MSA pentru o faţadă finisată ceramic, cu plăci albe smălţuite, al cărei comportament în lumină se schimbă odată cu momentul zilei sau prin condiţiile atmosferice. Textura placării imobilului Navez se integrează prin similitudine grafică în desenul faţadei clădirii alăturate, la care îşi adosează calcanul, aliniindu-se la frontul construit al străzii. Degajarea parterului şi menţinerea unui sprijin minimal construit, în contact cu pământul, oferă clădirii graţie şi plutire modernă.

Intrarea se face printr-o zonă vitrată a parterului care permeabilizează spaţiul holului la stradă şi aduce oraşul în clădire. Terenul relativ îngust face ca planul de masă al imobilului de locuinţe colective să elibereze o curte pe sud pentru a-și dezvolta fațadele est și vest. Prin acest aranjament spaţial, toate apartamentele imobilului se deschid în 4 direcţii, prin variate suprafeţe exterioare şi reuşesc, printr-un atent comportament energetic propus de proiect, să fie pasive.

Casa scării mizează pe întâlnirea dintre corpul parietal alb, texturat delicat de placarea ceramică care defineşte conturul vertical al acestui spaţiu şi imaginea robustă a betonului ramplelor scării. Balustrada metalică formată din dublu montanţi pe treaptă şi mână curentă din tuburi cilindrice, de secţiune constantă, se continuă şi în circulaţiile orizontale, iar imaginea sa albă este integrată onest în ambient.

 

Corpuri de iluminat în forma unor simple tuburi fluorescente sau cu iluminat de tip LED sunt instalate în paralel cu rampele scării. În interior, finisajele simple, în armonie cu spaţiul şi lumina sa naturală, conturează apartamentele realmente luminoase. Pardoseli ceramice din zona intrării şi a bucătăriilor şi şape simple din beton sclivisit în restul spaţiilor reprezintă tratamentele orizontale. Anumite secvenţe de pereţi au inclus un mobilier fix pentru depozitare şi frontul de lucru al bucătăriei. Plafoane şi pereţi albi, mobilier alb, pavimente albe amplifică spaţiul configurat.

Prezenţa diurnă şi nocturnă a clădirii de locuinţe sociale din capătul străzii Navez este un semn că orăşelul Schaerbeek continuă să fie locuit frumos şi astăzi, reuşind totodată să fie generată de o clădire pasivă, de o arhitectură durabilă.

***

Proiect: Imobil Navez; Program: 5 unităţi locuinţe sociale, Regim de înălţime: P+4, 5; Adresă: 158 rue Navez, Schaerbeek (Bruxelles), Belgia; Suprafaţa construită desfăşurată: 1 000 mp; Client: Commune de Schaerbeek; Arhitectură: MSA / VERS PLUS DE BIEN-ÊTRE V+; Echipa de proiectare MSA: Benoit Moritz, Jean-Marc Simon, Alain Simon; Structură: NEY & Partners; Tehnici speciale: JZH & partners; Constructor: Balcaen & fils; Finalizat: 2015; Nominalizare EU PRIZE FOR CONTEMPORARY ARCHITECTURE / MIES VAN DER ROHE AWARD 2017

Proiect prezentat în igloo #195_Arhitectura Regională

igloo_195-shop