ClAlSlA. Concursul Anual al Studenţilor Arhitecţi
Concursul Anual al Studenţilor Arhitecţi este organizat de AStA Cluj şi Asociaţia de la 4, sprijinite de asociaţiile membre UASAR (ASASH – Asociaţia Studenţilor Arhitecţi “Spiru Haret”, ASAO – Asociaţia Studenţilor Arhitecţi din Oradea, ASAI – Asociaţia Studenţilor Arhitecţi din Iaşi şi ASAUIM – Asociaţia Studenţilor Arhitecţi şi Urbanişti “Ion Mincu”) în colaborare cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din Cluj-Napoca şi Facultatea de Arhitectură din Timişoara.
Proiectul ClAlSlA implică o temă de proiectare comună în toate facultăţile de arhitectură participante şi organizarea concursului naţional pe baza acestei teme, care anul acesta este ‘Locuire urbană în bună vecinătate’ – Imobil rezidenţial, str. Manejului, Sibiu.
Pornind de la succesul ediţiei precedente, organizatorii au decis să continue cu acest concurs la anii 2 de studiu. Motivele pentru care s-a ales Sibiul sunt atât cadrul minunat cât şi excepţionalul pe care îl reprezintă un exerciţiu de integrare a unei locuinţe urbane într-un ţesut istoric, în cea mai mare parte nealterat.
În acest an, organizatorii vin şi mai mult în sprijinul participanţilor, prin excursia de studiu la Sibiu pentru cunoaşterea amplasamentului propus, prin organizarea de conferinţe şi dezbateri pe tema propusă şi prin crearea unei baze de documentare asupra temei (locuirea în context urban), la care vor contribui atât profesorii îndrumatori şi Uniunea Asociaţiilor Studenţilor Arhitecţi din România prin asociaţiile membre, cât şi studenţii implicaţi în concurs.
Elaborarea proiectelor sub îndrumarea echipelor de profesori de la atelierele de proiectare se va face până pe 14/22 aprilie, predarea panourilor către asociaţii şi trimiterea lor la Sibiu urmând să se facă în perioada 1-3 mai.
Gala de premiere se va desfăşura la Cluj, în cadrul evenimentului ZA (Zilele Arhitecturii Cluj), marcând sfârşitul acestui concurs, dar nu şi al proiectului: după gala de premiere, expoziţia va circula în toate facultăţile participante, oferind atât studenţilor cât şi publicului ocazia participării la finalitatea acestui eveniment şi la un dialog despre arhitectură şi, nu în ultimul rând, ocazia autoevaluării.