fbpx

Clima din gradina Domnului

Mare este grădina peisajului bucureştean, şi oricine aleargă după doi iepuri cade sigur în ea.

Text: Silvia Gugu
Foto: Cornel Lazia

Mai mult nu pot să spun, uitându-mă la o faţadă de bloc de lângă Sala Palatului, unde, între un salon de frumuseţe cu aer condiţionat şi un balcon brăzdat de vine penicilinoase de mucegai verde, se deosebeşte cu greu un spaţiu gen balcon pe două niveluri – că bow-window nu poate să fie – închis mai cu ştaif decât vecinătăţile. E – nici cortină nu poţi să-I zici – un fel de cortinuţă, un gest cu perdea care se fereşte să iasă prea mult în evidenţă, reuşind cu o tâmplărie discretă să nu bată la ochi. Cu totul altfel stau lucrurile noaptea, când golul modificat de pe faţadă devine lizibil (sticla coboară până la planşeu, desfiinţând parapetul balconului) şi prin perdelele de mătase naturală la preţ de Logan nou transpar suav un living şi o bucătărie.

E vorba, până la urmă, de un duplex. Un duplex cu două funcţiuni: una de locuinţă temporară pentru bussiness (un fel de apartament de hotel), pentru proprietar, şi una de pleasure, pentru prietenii care mai adastă inopinat câte un week-end. E un amestec funcţional nerecomandat conform rigorilor de altădată, dar pe care noile tendinţe şi-l însuşesc ca pe orice fusion improvizat – cu gândul că funcţionează oricum ca paliativ al segregărilor dureroase care au dezbinat oraşele şi personalităţile atâta vreme.

Lupta împotriva schizoidiei şi a altor sindromuri contemporane cauzate 1) de segregare şi 2) de lipsa personalizării spaţiului începe printr-o imagine unitară şi printr-o abordare foarte sensibilă la afinităţile proprietarului. Bunăoară, diapazonul întregii poveşti a fost ZEBRA. Dacă ea nu e prezentă şi pe pereţi, asta se întâmplă numai din motivul că orice piele de zebră e materie organică şi se întoarce în ţărână mai devreme sau mai târziu, iar caşerarea sa pe pereţi ar fi putut avea consecinţe mişcătoare la propriu şi la figurat. În schimb, dungile se lăfăie în mijlocul living-ului, la picioarele unor canapele sângerii, se caţără în baie, în pe-aici-pe-dincolo, prin punctele esenţiale, pe aşternuturile dormitoarelor. Combinaţia pregnantă, dar permisivă de alb-negru e suplinită de culori din gama de boudoir, între roşu de vişină putredă şi nuanţe de mov şi violet. Parchetul de nuc băiţuit adaugă un plus de pete organice atmosferei şi aşa feline, insuflând o exuberanţă care cade bine după gust.

S-ar cuveni să nu trecem peste intrarea care, deşi pe din dos, pe la bucătărie, se traduce triumfal în câteva piese care fac fala micului habitat plezirist: mobilierul din MDF vopsit executat la Maria Design şi barul alb turnat în răşină după fantezia personala a designer-ului la ARTDECO. După bar se mai află şi două scaune hard-core, a căror idee de bază e reluată cu abilitate în design-ul propus pentru măsuţa de cafea – din inox satinat şi sticlă, ca să nu acopere nepreţuitele dungi de zebră. În living, peretele de sub scară, care serveşte drept fundal plasmei cu suprafaţa unei piscine, e asortat la pernele de pe canapea, laolaltă cu corpurile suspendate din bucătărie. Aceeaşi grijă şi după ce urci scara o dată cu parchetul rapid şi flexibil ca o reptilă şi ajungi în dormitorul mov: mov la ferestre, mov pe pat, mov deasupra patului, pe pereţi, pe dulap – sticlă mov… Celălalt dormitor în pal finobronze se completează cu roşu cald: perdele roşii de mătase, mătase roşie pe peretele de la capătul patului.

Baia, înduioşător de mică, şi-a făcut loc de obiecte sanitare de la A(R)TELIER şi de faianţă Yin-Yang albă şi gri cu inserţii ZEBRANO.

Un tuşeu de inocenţă în această atmosferă încărcată de culori păcătoase sunt corpurile de iluminat de un alb translucid ca penele de porumbel, în forme primare care refac incursiunea frecventă în anii trecuţi în estetica Zen: câte un cub transparent lăsat pe noptiere, câte o sferă în dreptul ferestrei-cortină, doi cilindri deasupra bucătăriei, paralelipipede prin holuri.

Artificiul care elimină grilele climatizării, mascând-o în fel şi chip, lăsând aerul să treacă prin fante inobservabile sau din spatele unei false grinzi prin orificii invizibile, ar putea fi isprava de încheiere a plimbării prin acest apartament care, să nu uităm, se află lângă un salon de frumuseţe cu aer condiţionat. Pe faţadă.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0