Club Alchemia

Experimentul de astăzi ne propune o incursiune în lumea ezotericului şi a oniricului. Dacă alchimiştii din vechime căutau să obţină aur din materiale mai puţin nobile şi strălucitoare, autorii proiectului Club Alchemia au preluat parterul unei clădiri istorice de pe Calea Moşilor (la nr. 95) şi l-au readus la viaţă, oferindu-i, în acelaşi timp, un aer original şi contemporan. Imaginea rezultată este una tocmai potrivită pentru un loc a cărui misiune este aceea de „laborator pentru toate persoanele care activează în industriile creative”.

Text: Anca Rotar
Foto: Andrei Creangă

Club Alchemia

Construită în cea de-a doua jumătate a secolului 19, clădirea care găzduieşte clubul Alchemia se afla într-o stare foarte bună de conservare chiar înainte ca proiectul să fie demarat. Prin urmare, autorii au decis să realizeze o intervenţie minimală, dar de efect, păstrând multe dintre elementele originale, inclusiv toate decoraţiile şi profilaturile, atât exterioare, cât şi interioare, precum şi tâmplăria şi pardoseala.

Club Alchemia

Cum spaţiul şi-a propus de la bun început să devină o destinaţie de neratat pentru creativi şi să le ofere o platformă pentru a se exprima, flexibilitatea a devenit o prioritate a proiectului de amenajare. Astfel, s-a optat pentru o mobilare cât mai lejeră, care să nu încarce foarte mult interiorul şi să permită noi configuraţii. Holul central a fost gândit ca un spaţiu de întâlnire şi acomodare, fiind lăsat liber, cu excepţia oglinzii impunătoare, element original al clădirii, ce serveşte drept punct focal. Acest hol comunică deschis cu toate celelalte încăperi ale casei (barul, zona de cafenea – unde au loc şi serile de teatru şi concertele –, magazinul), constituind, astfel, hub-ul care uneşte toate activităţile culturale ce au loc în club.

Club Alchemia

În zona de bar, intenţia de a uni în mod armonios aspectul clasic al clădirii cu experimentul contemporan este cel mai evidentă. Aici, barul propriu-zis, ca piesă de mobilier, are o siluetă minimalistă, fiind evidenţiat prin culoarea panoului frontal, ce corespunde cu aceea a logoului Alchemia, dar şi prin poziţionarea care îi permite să fie perceput chiar de la intrare. Pentru restul mobilierului, autorii au ales să folosească lemnul alb, pentru a crea un spaţiu cald şi primitor şi a reda o parte din atmosfera epocii în care a fost construită clădirea.

Club Alchemia

Respectând, în acelaşi timp, destinaţia de laborator al artelor contemporane, nu au uitat să puncteze interiorul cu o serie de accente dinamice, volumetrice ori de culoare, specifice prezentului. Se remarcă în special corpurile de iluminat create de către Raluca Ghideanu pentru fiecare încăpere în parte. Pentru Club Alchemia, artista a ales să elaboreze teme pe care le-a abordat şi în trecut, în cadrul proiectelor sale. Primul – „Light’s of life” – îşi propune să scoată în evidenţă detalii din arhitectura interiorului prin introducerea de materiale contrastante: corpurile de iluminat sunt realizate din elemente reciclate, cum ar fi ţevi de protecţie sau pâlnii de motorină. Cel de-al doilea – „Atelierul de ReConstrucţie” – urmăreşte aducerea de obiecte vechi în prezent, transformând frigidere uitate, scaune, cuiere, borcane şi sifoane în elemente de design interior. În final, cel mai recent proiect al Ralucăi Ghideanu – „The Garden” – are ca subiect tema biblică a Grădinii Edenului, adusă în prezent, şi se axează pe elemente naturale şi pe crearea unei atmosfere relaxate, de oază urbană.

Club Alchemia

Deşi aparent foarte diferite, aceste concepte se împletesc în mod armonios, într-o schemă de iluminare unică, ce susţine atmosfera acestui laborator alchemic contemporan, mereu în aşteptare de noi experimentalişti.