fbpx

Club La Isla, Asia 7/8_Litoral Perúvian Style

Episodul 7 al seriei litoralului peruan vă povesteşte despre Clubul La Isla din Asia, unde se află casa de vacanță a familiei prietenilor și foștilor mei vecini Aida și Anthony Davis.

Zona de pe malul oceanului este accesibilă prin intermediul autostrăzii Panamericane, care leagă Alaska de Țara de Foc (cu o scurtă întrerupere „strategică” între Columbia și Panama).

Familia Davis și-a construit casa de vacanță într-un concept de co-proprietate şi servicii comune care, cred, merită să fie fie eventual implementat şi pe litoralul românesc. Complexul de locuințe de vacanță Asia stă în apropierea unei plaje minunate străjuite spre vest de insula cu același nume și de dealurile deșertice care se ridică vertiginos spre est pentru a forma mai apoi Anzii.

00 Imagine Google Earth - Playa de Asia - Zona de Condominios y Clubes HabitacionalesPlaya de Asia ­ Zona de Condominios y Clubes Habitacionales

Biodiversitatea marină peruană e specială. Graţie curentului rece Humboldt, există o imensă bogăție piscicolă (calcan, corvină, stavrid, cojinova, hamsie, sardină, ton, merluciu, scoici „evantai”, calmar, caracatiță, loco și multe alte specii), dar și o multitudine de specii de păsări marine (cormorani, pinguini, pelicani, pescăruși).

01 Biodiversitate MarinăBiodiversitatea Marină

WHW_6221 WHW_6129 WHW_5845

fotografii: Walter Wust

Insula Asia face parte din rezervația națională „Guaneras”. Guano este atât numele insulelor cât şi excrementul acumulat pe pământ de la păsări marine și lilieci. Stratul natural reprezintă un îngrășământ extrem de eficient datorită conținutului său ridicat de azot, fosfați și potasiu: substanțe nutritive esențiale în creșterea plantelor.

Existența depozitului regenerabil de guano se datorează faptului că în această zonă deșertică nu plouă niciodată. În Peru guano este o importantă sursă de venit pentru cei care se dedică exploatării și comercializării acestuia.

02 Depozitele de Guano și Exploatarea acestoraDepozitele de Guano și Exploatarea acestora

De la Lima la Asia am călătorit cu mașina împreună cu Aida și Anthony Davis.

Am fost surprinși să constatăm zona pe care o cunoșteam ­ deșertică și întreruptă, din când în când, de fâşii agricole irigate cu apele râurilor care izvoresc din Anzi ­ era acum aproape complet urbanizată. Am văzut asta de-a lungul celor 100 de km străbătuți până la destinație.

Dezvoltarea plajelor din Asia a început la mijlocul anilor 1970, odată cu crearea primului condominiu construit pe plajă. Până la apariţia comodităţii curentului electric lămpile cu petrol au iluminat iniţial clădirile. Neexistând surse de apă, acesta trebuia să fie adusă de la mare distanță. Prin anii 1990, se ajunsese la un nivel rezonabil de dezvoltare al caselor de vacanță. În imaginea de mai jos se poate vedea cadrul construit reprezentat în planul de situație al celor 29 de cluburi de locuințe de vacanță.

09 Imagine Google Earth a Zonei Clubului La Isla

Plan de Situație al celor 29 de Cluburi

Lungimea plajei pe care s-au dezvoltat cele 29 de cluburi de locuințe de vacanță ­ în care se află și clubul La Isla, unde familia Davis și-a construit bungalou-ul ­ are o lungime de 8 km, fiecărui club revenindu-i circa 275 m.

Cluburile reunesc aproximativ 3 000 de case de vacanță. În perioada de vârf sunt cazate aici circa 20.000 persoane. Clubul La Isla are actualmente 86 de case funcționale și 9 în construcție.

Situația de pandemie a afectat Lima în mod deosebit şi foarte multe familii s-au mutat în casele lor de vacanță și peste iarna australă.

05 Vedere aeriana a celor 29 de cluburi de vacanță private

Vedere aeriana a celor 29 de cluburi de vacanță private

Pe parcursul ultimului deceniu au apărut în zonă magazine mici și restaurante. Asia de astăzi are magazine care oferă aproape toate produsele și serviciile disponibile în Lima, incluzând bănci, frizerii, saloane de fitness, cabinete medicale, benzinării, ateliere de reparații auto-moto, cinematografe, baruri, cluburi de noapte și locuri de joacă pentru copii și altele.

06 Centru Comercial AsiaCentru Comercial Asia

Centrul comercial se află în apropierea Autostrăzii Panamericana Sur și deservește toate cele 29 de Cluburi și locuitorii ariei adiacente acestora. În acest centru comercial modern există chiar și un mega supermarket E. Wong, care este unul din cele mai de succes concepte comerciale peruane, creat ca  afacere de familie a unor descendenți ai imigranților chinezi.

07 Supermarket WONG pe Plaja AsiaSupermarket WONG pe Plaja Asia

Sosirea noastră la Clubul La Isla de pe Plaja Asia a fost marcată de un apus de soare grandios, caracteristic coastei de vest a Americi de Sud.

12 Apus de Soare – Plaja Asia

Apus de Soare – Plaja Asia

Fiecare club (din cele 29) este administrat ca entitate juridică și urbanistică separată de drept privat. Serviciile edilitare, de eliminare a deșeurilor și de alimentare cu energie electrică sunt asigurate de firme private specializate, coordonate de administrația locală. Serviciile de pază și curățenie sunt contractate de fiecare club de manieră independentă. Accesul în incinta fiecărui club se poate face din exterior doar pe baza unei autorizații scrise, folosind o intrare principală păzită.

14 Imagini caracteristice Clubului La IslaImagini caracteristice Clubului La Isla

Pe partea vestică – spre ocean ­ se poate circula liber de la un club la altul, chiar dacă infrastructura de trotuare, pista de biciclete și felul de administrare al plajelor diferă de la un club la altul.

Casele de vacanță sunt de tip bungalou, nefiind permisă supraetajarea. Priveliștea neobturată și spectaculoasă spre dealurile deșertice, sau spre ocean fiind nu doar deziderate ci şi reglementări respectate. Proprietarii caselor care nu sunt direct pe plajă se supun aceloraşi reguli. Toţi folosesc terasele cu care sunt înzestrate aproape toate imobilele, inclusiv cele neadiacente plăjii de nisip.

15 Un Grup tipic de Bungalou-uri adiacente Plajei AsiaUn Grup tipic de Bungalou-uri adiacente Plajei Asia

Înșirate de-a lungul celor 8 km ai plajei Asia diverse tipuri de bungalou-uri alcătuiesc peisajul construit.

16 Mai multe tipuri de Bungalou-uri existente pe Plaja Asia

Mai multe tipuri de Bungalou-uri existente pe Plaja Asia

Aida și Anthony Davis și-au construit bungaloul pe Plaja Asia în anul 1993. Casa dispune de toate facilitățile pentru a trăi permanent acolo. Dormitoarele casei lor sunt proiectate pentru a găzdui până la 16 persoane. Peruanii își dimensionează, în general, casele calculând mulți oaspeți, numărul lor reducându-se drastic din momentul în care copiii își schimbă reședințele. Deatfel toți prietenii noștri peruani care au ajuns deja de mult la vârsta a treia au experimentat asta.

18 Casa de Vacanță de pe Plaja Asia a Familiei DavisCasa de Vacanță de pe Plaja Asia a Familiei Davis

Dezvăluind tot felul de aspecte ale cluburilor în care locuitorii Limei își petrec timpul liber, a venit momentul să vă destăinuiesc, prin imaginile de mai jos, și motivele pentru care ei vin permanent în locurile acestea.

19 Activitățile și Atmosfera pe Plaja AsiaActivitățile și Atmosfera pe Plaja Asia

Mai există un  motiv foarte important pentru care majoritatea prietenilor mei peruani și-au făcut case de vacanță la Asia. Veţi înţelege privind imaginea de mai jos, dar, despre acest hobby (pe care l-am îndrăgit în urmă cu 42 de ani pe aceste meleaguri) am să vă povestesc în episodul următor.

20 Buggy SxS Offroading în Deșerdul de la AsiaBuggy SxS Offroading în Deșertul de la Asia

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0