fbpx

Cluj Arena

Probabil cea mai spectaculoasă prezenţă în peisajul arhitectural al oraşului de pe Someş, Cluj Arena se află cu siguranţă printre cele mai frumoase proiecte de mari dimensiuni din România. Trecând prin cele două întrebări care apar în mintea fiecărui privitor-arhitect: „E la noi?” şi „E o randare?”, explorarea volumului, de la distanţă şi din apropiere, produce cu fiecare perspectivă noi delicii arhitecturale. Astfel se descoperă treptat sursele frumuseţii noului stadion şi modul competent, sensibil şi atent în care acesta este legat de mediul înconjurător.

Text: Catrinel Negru
Foto: Cosmin Dragomir / www.cosmindragomir.info

Cluj Arena are şansa de a fi amplasată pe locul vechiului Stadion Municipal, inaugurat în 1911 şi reconstruit în 1961, pe axa verde a Clujului paralelă cu râul Someş, de-a lungul căreia se înşiră nenumărate parcuri şi terenuri de sport. Ataşamentul suporterilor pentru acest amplasament s-a demonstrat în 2008, momentul în care s-a discutat relocarea arenei odată cu demolarea vechiului teren, iar publicul de toate categoriile s-a opus cu vehemenţă. Arhitecţii au ales să proiecteze un stadion dedicat tuturor locuitorilor oraşului, nu numai celor interesaţi de sport, un obiect care să devină o marcă şi un motiv de mândrie, care să „aducă bucurie celor care pătrund în interior la spectacol şi celor care rămân afară şi îi simt pulsul, celor care se plimbă în apropiere şi celor care privesc de la distanţă”, după cum mărturisesc autorii.

Dinamismul sistemului de acoperire a tribunelor – patru învelişuri concave, curbe atât în plan, cât şi în vedere, simetrice două câte două, diferite ca înălţime şi rotite faţă de axele terenului de joc este suficient pentru a genera un volum spectaculos, însă arhitecţii merg mai departe. Transparenţa, deschiderea faţă de mediul natural şi faţă de oraş se realizează prin mijloace multiple, devenind un al doilea nivel de lectură. Promenada din partea superioară a taluzului face legătura între teren şi stradă, respectiv parc; ea este deopotrivă un bastion de observare a împrejurimilor şi o alee inelară de pe care se priveşte direct spre suprafaţa de joc. Spaţiile publice de la nivelurile superioare – circulaţiile, restaurantele şi locurile de dialog – beneficiază de perspective minunate asupra Someşului, zonelor verzi adiacente şi ţesutului urban. Unghiul de deviere în plan a tribunelor faţă de axele terenului se adaptează la meandrul pe care îl face râul în apropiere, acestea părând rotite de forţa apei. Cele patru copertine ale tribunelor sunt independente şi detaşate unele faţă de altele, ceea ce pe de o parte accentuează imaginea consolelor, întrucât sunt privite din lateral, şi pe de altă parte lasă la vedere, prin zonele libere, natura înconjurătoare. Anvelopanta respectă principiul transparenţei prin două efecte: în primul rând datorită macro-texturii suprafeţelor de închidere (fâşii mari, întreţesute – în cazul volumelor mici şi suprafeţe riglate, cu aspect de branhii prin care respiră organismul stadionului – în cazul celor două volume principale), şi în al doilea rând, datorită materialului translucid din care sunt realizate: tablă albă perforată. Astfel, anvelopanta lasă să pătrundă lumina naturală pe parcursul zilei, iar în cazul evenimentelor programate seara, stadionul devine cel mai mare corp luminos din oraş.

Enumerarea performanţelor tehnice impresionante nu lasă să transpară decât în mică măsură fascinaţia pe care o exercită Cluj Arena, însă explică satisfacţia şi confortul de care beneficiază utilizatorii din fiecare categorie: suporterii, sportivii, oficialităţile, reprezentanţii media. Cele 30 000 de locuri acoperite, 300 de locuri de parcare subterane, vestiarele şi facilităţile specifice pentru fotbal şi atletism, centrul de presă şi conferinţe, studiourile TV, centrul sportiv pentru şapte cluburi, vestiarele şi birourile, restaurantele, barurile cu lounge şi terasă, centrul de atletism indoor cu săli de fitness şi spa, finisajele de ultima generaţie, calitatea impecabilă a gazonului similar celui montat la Campionatul Mondial de Fotbal 2010 din Africa de Sud, instalaţia inovatoare de nocturnă sunt doar câteva din motivele pentru care stadionul a fost încadrat în categoria UEFA Elite.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0