fbpx

Cobza din păstrăv de la Valeputna între istorie și tradiție gurmandă

TEXT: Manuela Zipiși FOTO: courtesy of Valeputna

Pe drumul ce leagă Câmpulung Moldovenesc de Vatra Dornei, undeva la poalele muntelui Giumalău, se află satul Valea Putnei. În aceste locuri își are originea una dintre rețetele specifice Bucovinei, cobza din păstrăv, pe care o așezăm de data aceasta în paginile gurmande ale Gusturilor, parte a călătoriilor sub semnul Qamutiik-ului. Cobza din păstrăv afumat este un produs emblematic al păstrăvăriei Valeputna, care, bazându-se pe tradiția de preparare a peștelui afumat, au diversificat gama de produse gourmet. Istoria rețetei și alte delicatese în cele ce urmează.
La finalul secolului al XIX-lea, la sugestia regelui Carol I legată de repopularea râurilor de munte, era înființată pe râul Putna Mare o păstrăvărie aparținând familiei Antonovici. Cât despre povestea apariției cobzei în cetină (harzob), aceasta începe la 1927 și se leagă de o vizită a familiei regale la Castelul Regal din Poiana Iţcani (situat pe Valea Putnei). La petrecerea dată în cinstea încoronării regelui Mihai, din dorința de a avea un preparat special, Valerian Antonovici a inventat rețeta păstrăvului afumat cu conuri de brad și lemn de fag care este înveșmântat apoi în ramuri de brad, după cum ne povestește echipa păstrăvăriei Valeputna –
cobza foto 2

 „Și atunci el (Valerian Antonovici) a adus o lostriță. Lostrița era grozav de mare, lungă. Au tăiat-o în două, au pus-o la sare, și… ce să facă cu ea? Cum să o afume? Doar nu se poate lega ca pe carne cu un cârlig și să se pună sus… Atunci el a pus-o pe grătar făcut din sârmă, din doi în doi centimetri, la o distanță cam de 50 centimetri de foc. Trebuie să stai să o păzești și, când s-a afumat frumos, lași să se răcească, apoi faci coșulețul de nuiele, pui cetina de brad și altă parte de cetină deasupra, peștele la mijloc și le legi una de alta.” Peste ani, povestea cobzei din păstrăv continuă la Valeputna care, din 2016, are și o fabrică modernă ce a permis diversificarea preparatelor din pește. Procesul tradițional de afumare a păstrăvului (afumarea cu conuri de brad) se combină cu „reperul cel mai înalt de afumare întâlnit în Scoția, unde se afumă cu mai multe esențe, stejarul fiind pe primul loc, apoi fagul. De asemenea, de acolo a fost preluată metoda de saramurare.”

Ce se mai poate încerca dintre produsele universului Valeputna? În afară de păstrăvul File Bio, seria de preparate tartinabile: Trutta Dux (pateu cu păstrăv afumat, cremă de branză bio, limes și boabe de ienupăr) distins cu două stele de aur la competiția Superior Taste Award de la Bruxelles, Sorocitu (păstrăv afumat în sos de smântână, usturoi şi sfeclă roşie) sau Sburător (păstrăv afumat în sos de smântână, usturoi şi mărar) a cărui textură cremoasă îl face unul dintre cele mai populare produse de la Valeputna. În afară de Bucovina, delicatesele Valeputna călătoresc și pot fi descoperite în băcănii din marile orașe (București, Brașov, Sibiu, Constanța, Iași etc.).

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0