fbpx

Colocviu pe tema patrimoniului industrial la Fabrica de Pensule

Vineri, 22 octombrie şi sâmbătă, 23 octombrie, între orele 10.00 – 18.00, la Sala Studio de la Fabrica de Pensule din Cluj va avea loc colocviul organizat de Fabrica de Pensule şi Fundaţia AltArt, „Treaba cu treaba – muncă şi patrimoniu în societatea (post)industrială”.

Tema patrimoniului industrial este una recurentă în preocupările culturii contemporane, colocviul încercând să cartografieze diversele iniţiative şi idei conectate cu tema şi să analizeze câteva dintre fenomenele care se intersectează cu acest subiect (muncă, dezvoltare urbană, conversie, etc.). În ultimii 20 de ani, spaţiile industriale s-au degradat constant, ajungând într-un ritm rapid din spaţii vii, reprezentative pentru cultura proletariatului, a societăţii industriale, nişte coloşi cu un statut ambiguu, pentru care azi avem o fascinaţie filtrată de esteticile contemporane. Această întâlnire are scopul de a oferi o înţelegere a moştenirii industriale în România şi de a discuta despre posibilităţile de re-integrare a acestor spaţii şi a moştenirii pe care o aduc în prezent, în contexte contemporane.

Colocviu pe tema patrimoniului industrial la Fabrica de Pensule

Colocviul aduce specialişti din domenii variate pentru a prezenta studii, analize sau iniţiative pe tema patrimoniului industrial, urbanism, industrializare şi reconversie urbană, dar şi pentru a discuta liber în jurul acestor teme şi a altora conexe, relevante pentru dezvoltarea urbană contemporană şi pentru studiul oraşului post-industrial. Colocviul urmăreşte atât să analizeze fenomene contemporane legate de temă, punându-le în contextul istoriei recente, cât şi să ofere puncte de referinţă şi idei pentru viitoare dezvoltări ale spaţiilor industriale, ca spaţii de producţie socială şi purtătoare ale memoriei colective. O atenţie deosebită va fi acordată proiectelor artistice care se concentrează pe documentarea, recuperarea sau înţelegerea spaţiilor industriale.

Evenimentul va avea loc în Fabrica de Pensule, primul exemplu din România de conversie a unui spaţiu industrial într-un centru de artă şi cultură contemporană. Fabrica de Pensule este un centru cultural independent care concentrează activitatea a peste 30 de spaţii de artă contemporană: ateliere de artişti, galerii şi organizaţii culturale active în domeniile artelor vizuale, dansului contemporan şi teatrului.

Cele două zile de colocviu propun atât prezentări, cât şi discuţii libere menite să contribuie la înţelegerea temei patrimoniului industrial, dar şi să cristalizeze propuneri cu privire la valorificarea acestuia şi să ofere un cadru pentru schimburi de idei cu privire la dezvoltările actuale ale spaţiilor industriale, regenerare urbană. Temele generale ale colocviului vor fi analizate în cele trei sesiuni de prezentare – patrimoniu industrial, urbanism şi industrializare, muncă (în perioada industrială şi post-industrială), detaliate în sub-teme mai specifice în cadrul sesiunilor de discuţii libere, menite să ofere ocazia schimbului de practici şi propunerilor concrete.

Intrarea la eveniment este liberă şi nu necesită înscriere prealabilă.

Progamul evenimentului îl puteţi găsi la:

http://www.sectorulcultural.info/fabricadepensule/?page_id=741

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0