fbpx

Colonadă luminoasă pe Insula Muzeelor, Berlin

La finalul anului trecut, mai precis pe data de 13 decembrie 2018, Galeria James Simon, construită pe Insula Muzeelor, a fost oficial predată către Staatliche Museen zu Berlin. Noua clădire, care stă la intrarea în Insula Muzeelor berlineză (Museuminsel), a fost deschisă publicului chiar luna aceasta.

Construcția include servicii pentru vizitatorii muzeelor, un spațiu de expoziții temporare și un auditoriu de 300 de locuri. Alături de „Promenada arheologică”, James Simon Galerie reprezintă inima master planului zonei muzeale, dezvoltat în 1999, care, de la aprobare, a servit ca bază pentru toate planurile de viitor de pe Insula Muzeelor.

444_09_uz_181206_n8

Referindu-se la James Simon Galerie, arhitectul David Chipperfield afirmă: „Este atât o clădire, cât și un loc. În timp ce prezența sa poate fi justificată de funcțiile și facilitățile pe care le prevede programul muzeal, scopul său este de a reorganiza relațiile urbane și accesibilitatea în cadrul Insulei Muzeelor. Astfel, rolul său nu este atât de mult definit de misiunea funcțională, cât mai degrabă de responsabilitatea unei clădiri publice în inima orașului.”

Arhitectura forumului lui Friedrich August Stüler, monumentală, de o austeritate nobilă și rigoare neoclasică, este continuată în James Simon Galerie. Clădirea, poziția și atmosfera sa își asumă vocația de spațiu de intrare pentru Insula Muzeelor, completând cu mult rafinament de integrare ansamblul urban dintre canalul Kupfergraben și fațada sud-vestică a Neues Museum. „Promenada arheologică” și James Simon Galerie sunt spina centrală a planul general urban pentru dezvoltarea din Insula Muzeelor.

444_09_sm_181205_n4

Clădirea James Simon Galerie este situată pe o zonă îngustă de pământ, unde se afla, până în 1938, casa de administrație „Neuer Packhof” a lui Karl Friedrich Schinkel. Ca poartă de acces în Insula Muzeelor și hub de distribuție în circuitele muzeale, James Simon Galerie joacă un rol important, fiind proiectată pentru a primi un număr mare de vizitatori și oferind toate facilitățile cerute de exigențele muzeului contemporan.

James Simon Galerie se adresează cu o eleganță neorațională spre Lustgarten, Schlossbrücke (Palatul și canalul Kupfergraben). Formează o legătură fizică supraterană cu Muzeul Pergamon și leagă Muzeul prin Promenada Arheologică de la nivelul subsolului cu Neues Museum, Altes Museum și Bode Museum.

Numele său, James Simon, îl omagiază pe unul dintre cei mai importanți patroni ai orașului Berlin, care a lăsat moștenire descoperirile sale din excavări și opere de artă Muzeului de Stat din Berlin la începutul secolului XX.

PROIECT: James Simon Galerie; AMPLASAMENT: Berlin, Germania; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 10 900 mp; CLIENT: Stiftung PreuSSischer Kulturbesitz reprezentat de Bundesamt für Bauwesen und Raumordnung; ARHITECTURĂ: David Chipperfield Architects Berlin; PARTENERI: David Chipperfield, Martin Reichert, Alexander Schwarz (șef proiectare); PROJECT ARCHITECT: Urs Vogt (studii preliminare și tema pentru proiectul tehnic, supervizarea proiectării în șantier); COLABORATORI: QUANTITY SURVEYOR: Christine Kappei, Stuttgart; STRUCTURĂ: IGB Ingenieurgruppe Bauen, Berlin; INSTALAȚII: INNIUS DÖ GmbH, Berlin; Inros Lackner AG, Rostock; CONSULTANT ILUMINAT: Matí AG, Adliswil; DESIGN ILUMINAT: Conceptlicht GmbH, Traunreut (outdoor lighting); ARHITECTURA PEISAJERĂ: Levin Monsigny Landschaftsarchitekten, Berlin; FINALIZAT: 2019

Proiect prezentat în igloo #188 / feb-mar 2019
lumina naturală în arhitectură

profile_fb_188

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0