fbpx

Colonizarea nemărginirii – Piaţa Azatlyk

Spaţiile vaste ale pieţelor centrale din majoritatea oraşelor noi, muncitoreşti sau din centrele civice de la noi au urmărit o relaţie de subordonare dintre spaţiul construit şi putere. Afirmarea unei noi ordini prin urbanism şi arhitectură a generat şi proliferarea unor modele de pieţe publice, implementate prin standardizare ideologică şi sistematizare.

O astfel de piaţă era un instrument asertiv, frecvent construit într-un cartier nou, cu spaţii ample. Uneori, pentru a anula mnemotic existentul, o piaţă nouă demola sau transforma irecognoscibil identitatea urbană pe care se grefa. În republica Tatarstan din Rusia, piaţa Azatlyk aduce la scară umană un teritoriu imens, ajutându-i pe oameni să îşi reaproprieze locuri în spaţiul urban reconfigurat.

DROM, firma de proiectare cu sediul în Rotterdam, în colaborare cu Strelka KB au renovat recent Azatlyk, adică piața principală din orașul Naberezhnye Chelny (Republica Tatarstan, Rusia). Un fel de renovare a peisajului urban, proiectul a implicat o transformare fizică, dar şi una de scenarii în utilizarea spaţiului public, o schimbare de atitudine.

23_Azatlyk-Square_DROM-©Dmitry-Chebanenko

O axă centrală, formală, dispunea mărimea unui teritoriu vast în piaţa iniţială, lungă, aproape nemărginită, al cărui sens era conectarea primăriei cu viitorul muzeu Lenin, care însă nu a mai fost construit. Total deconectat de viața orașului, acest spațiu public, devenit o relicvă a trecutului sovietic, foarte subutilizat, a fost menținut în viață de câteva intervenții minore de întreținere.

În proiectul nou, axa principală din Piața Azatlyk stă la marginea sitului şi conectează cartierele din apropiere cu noua promenadă. Pavilioanele nou-construite includ diverse locuri de joacă, o cafenea, un stand pentru alimente și o platformă de tip belvedere cu un parcurs în spirală.

Strategia de proiectare şi de alocare de noi semnificaţii a peisajului pieţei a implicat divizarea. Împărțit în trei pieţe diferite, proiectul a conferit fiecăreia un caracter unic. Spre est, Piața Evenimentului este un spațiu urban pavat din beton roz, folosit și pentru piețele exterioare săptămânale. Lângă ea se află Piața Verde, un loc relaxant, cu un amfiteatru din lemn și o peluză largă, din care să te bucuri de peisajul sezonier realizat de departamentul de plantare al orașului și, în sfârșit, Piața Culturală, cu o fântână și o nouă piscină circulară superficială pentru jocurile în apă în zilele toride.

 

Activatorii pieţei sunt reprezentaţi de o mulţime de elemente urbane şi arhitecturale precum promenada ca spaţiu de traversare şi de şedere, amfiteatrul dublat de cafenea; platforma de vizualizare cu geometria sa în spirală, vopsită în emblematica culoare portocalie Kamaz, adaugă o dimensiune verticală parcursului, iar piscina circulară se transformă într-un agreabil patinoar pe timpul iernii.

Pavajele fiecărei pieţe, cu spațiile sale integrate, protejate de vânturile puternice și de soare prin „dealuri” și specii locale de tei, arțar roșu și molid albastru aduc la scara umană şi îmbogăţesc vizual şi cromatic spaţiul public. În afară de pavilioanele construite din materiale şi cu tehnici adaptate programului, în realizarea pieţei Azatlyk sustenabilitatea a însemnat utilizarea pentru elementele de mobilier și iluminat urban a produselor concepute şi realizate de producătorii locali.

„Am vrut să transformăm celebra fabrică de camioane Kamaz – un spațiul public lipsit de viață al unui oraş tipic rusesc, construit în anii șaptezeci și dominat de o singură industrie –într-o zonă polivalentă, cu o abordare nouă a interacțiunii locuitorilor”, afirmă Timur Karimullin, Sofia Koutsenko și Timur Șabaev, fondatorii DROM.

***

Proiect: Piaţa Azatlyk; Amplasament: Prospekt Khasana Tufana 18, Naberezhnye Chelny, Tatarstan, Rusia; Client: Strelka KB, DOM.RF; Suprafața totală a intervenției: 7,8 hectare; Arhitectura: DROM (Timur Karimullin, Sofia Koutsenko, Timur Shabaev); Echipa de Proiect: Asaf Barnea, Aga Batkiewicz, Valentina Ciccotosto, Elif Gözde Öztoprak, Roos Pulskens, Pratyusha Suryakant; Consultant Plantare: NOVASCAPE www.novascape.eu ; Colaborator: Strelka KB www.strelka-kb.com; Architectură și inginerie locală: KMT-PRO www.kmt-pro.ru; Client: Strelka KB, DOM.RF; Finalizat: 2020

Proiect prezentat în igloo #196_iunie-iulie 2020

Igloo 196_Arhitectura Verde

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0