Complex de grădiniţe în Tromsø
Dacă joaca de copii este un lucru mult prea serios pentru a fi lăsat în seama adulţilor, atunci conceperea unui spaţiu care combină joaca cu învăţatul este o provocare de două ori mai mare. Ideea complexului de şase grădiniţe pe care vi-l prezentăm aici a pornit de la un concurs anunţat de primăria oraşului Tromsø ca răspuns la decizia guvernului norvegian de a garanta accesul tuturor copiilor la educaţie pre-şcolară.
Propunerea câştigătoare semnată de biroul 70°N Arkitektur combină un discurs arhitectural puternic, curat, cu spritul ludic al unei astfel de funcţiuni pentru a crea un loc de care copiii să se bucure pe deplin. Primele două grădiniţe, Fjellvegen şi Sommereng, au fost construite în 2006, în 2008 adăugându-li-se alte patru, Elvestrand, Gyllenvang, Solneset şi Kjosen. Toate au pornit de la acelaşi concept de bază, însă cel de-al doilea grup propune câteva elemente în plus, cum ar fi mai multe spaţii comune şi soluţii pentru locurile de joacă. Întregul complex reprezintă o încercare de a explora universul imaginar al copiilor, la scara acestora. Astfel, basmele, cu temele lor de călătorie iniţiatică, transformare şi magie, au reprezentat o importantă sursă de inspiraţie în conceperea interioarelor şi, mai ales, a locurilor de joacă.
Exterioarele volumelor, realizate din lemn şi ciment şi organizate într-o serie de zone longitudinale, prezintă o estetică modernistă reinterpretată în stil ludic, aşa cum ar apărea ea văzută prin ochii unui copil. Spaţiul de joacă în aer liber şi terasele acoperite creează un microclimat confortabil, aspect foarte important având în vedere clima naturală a Norvegiei.
O alee presărată cu spaţii stil „water park” face legătura între diversele zone ale complexului, parcursul său dezvăluind jocuri de volume şi nişe ascunse, destinate lecturii. Aceste spaţii intermediare asigură o trecere treptată de la exterior la interior, de la vastul peisaj natural la zonele intime, protejate. Amenajarea interioară are un caracter în acelaşi timp jucăuş şi plurivalent. Aici se regăsesc patru spaţii de joacă principale, fiecare destinat unui alt grup de vârstă. Toate aceste spaţii sunt delimitate de uşi glisante ce se deschid spre o zonă de comunicare interioară, ce reia aspectul celei de la exterior, fiind presărată cu sere şi spaţii cu apă.
O componentă importantă a conceptului a fost asigurarea unui caracter multifuncţional pentru interioare. Astfel, cu un minimum de efort, fiecare cameră poate dobândi o nouă funcţiune sau poate fi separată în mai multe spaţii, graţie pereţilor interiori din gips, fixaţi la un singur capăt pe un stâlp de oţel şi dotaţi cu roţi la celălalt. Aceştia pot fi răsuciţi în jurul propriei axe, asemenea indicatoarelor, şi dispuşi în mai multe configuraţii. La rândul lor, piesele de mobilier realizate din furnir, cum ar fi mesele pentru desenat, şi unele jucării, precum teatrul de marionete, sunt parţial integrate în sistemul de pereţi, eliberând podelele.
Dressingurile de la intrare, cu un aspect neprelucrat, bucătăria şi spaţiile de joacă sunt toate punctate pe faţadă. Mai mult, fiecare loc de joacă este dotat cu un dressing care, dincolo de rolul său funcţional, poate fi uşor integrat în activităţile copiilor. Spaţiile destinate lecturii sunt conectate, prin intermediul scărilor, la un mezanin primitor şi confortabil, gândit la scara utilizatorilor săi. Pereţii perforaţi, numeroasele deschideri din plexiglas şi domul de sticlă ce permite observarea cerului în schimbare conferă acestui spaţiu multă personalitate. Toate acestea creează un univers aparent haotic, dar, în realitate, bine închegat, asemenea lumii interioare a unui copil. Încurajând creativitatea şi imaginaţia, prin activităţi ca lectura şi desenul şi oferindu-le celor mici un spaţiu conceput special pentru ca ei să se simtă în largul lor, complexul de grădiniţe din Tromsø reprezintă un exerciţiu reuşit de (re)înţelegere a copilăriei.