fbpx

Común cafe, o cafea la Timișoara

DESIGN DE INTERIOR: Vinklu; TEXT: Manuela Zipiși; FOTO: ADMO Studio (Ovidiu Micșa)

În 2023 vom fi, cultural și nu numai, cu ochii pe Timișoara care devine Capitală Europeană a Culturii. Un motiv în plus să știm o cafenea bună în oraș, reper și popas fundamental al călătorului și hoinarului contemporan. Aceasta se numește Común cafe, iar proiectul amenajării sale, marca Vinklu (arh. Ștefan Păvăluță) a fost distins anul acesta cu mențiune la secțiunea „Spațiu interior” a Beta – Bienala timișoreană de arhitectură.
Cafeneaua se insinuează într-un țesut urban al popasurilor zilnice care includ supermarketuri, farmacii, patiserii, magazine etc., instalându-se aproape de Piața Maria în arealul interbelic al orașului. Dezvoltat pe lungime, spațiul Común cafe se deschide către stradă pe 90% din lățime marcând o invitație și o legătură cu orașul și devenind, așa cum sugerează arhitectul, „o cameră la care ai acces din stradă.”
Designul se articulează în jurul unui spirit comunitar al celor care se bucură împreună de experiența preparării cafelei și de poveștile care se țes în jurul acesteia. În acest sens, epicentru devine masa comună, barul de espressor continuându-se cu masa oaspeților, care are locuri pe ambele părți. Aceasta este completată, pe peretele opus, de o bancă acompaniată de măsuțe metalice.

Pentru elementele funcționale s-au găsit soluții de integrare și camuflare: „pe latura scurtă mobilierul înglobează accesul în spațiile de serviciu și modulul de depozitare, chiuveta, boilerul, mașina de spălat vase. Iar masa comună conține un modul funcțional, opac, în care sunt încorporate frigiderul, pompa de apă si toate conexiunile și scurgerile la rețeaua de apă.”

În afară de rolul funcțional, ceramica și tencuiala decorativă de la nivel parietal fac referire împreună cu detaliile de mobilier la contextul istoric și arhitectural al zonei.

Común cafe devine un popas obligatoriu pentru cei care își doresc să însoțească o cafea de specialitate nu numai cu un croissant, ci și cu armonia unui design de interior care transmite, la rândul său, o poveste.

PROIECT: Común cafe; AMPLASAMENT: Blvd. 16 Decembrie 1989, nr. 10, Timișoara; SUPRAFAŢĂ: 260 mp; DESIGN DE INTERIOR: Vinklu, arh. Ștefan Păvăluță; FINALIZAT: 2022

Foto: Común cafe
Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0