fbpx

Conace & Pensiuni din România: Casa Folberth

E uimitor cât de simple (sau, ca să spunem lucrurilor pe nume: anoste) sunt fațadele caselor săsești și ce senzație de confort degajă interioarele. Acest paradox are o dublă explicație. Cu puține excepții, ele nu sunt opera unor meșteri specializați. La construcția casei erau chemați să pună mâna toți membrii unei vecinătăți (Nachbarschaften), formată din 20-30 de familii ce locuiau pe aceeași stradă sau pe ulițe învecinate. Iar pe de altă parte, sașii erau renumiți pentru spiritul lor practic, pentru hărnicie și eficiență.

Pentru cele de mai sus, un bun exemplu este casa Folberth, numită așa după ultimii ei proprietari sași. Pe fațadele de la stradă, lipsite de orice ornament, obloanele de lemn ocrotesc ferestrele de intemperii și de intruși. În curte, foișorul cu coloane pătrate sfidează toate dogmele arhitecturii. Dar să pășim înăuntru:

Largi, luminate de ferestrele generoase și curate ca un pahar, încăperile emană simplitate și cumpătare. Lemnăria solidă a tavanului face pandant cu podeaua, pe care o putem numi, cu un cuvânt pe cale de dispariție, dușumea. Paturi, dulapuri și lavițe, deși masive, nu umplu spațiul, ci mai degrabă scot în evidență dimensiunile generoase ale camerei. Sunt mobile trainice, făcute să slujească mai multe generații. Florile de pe smalțul sobei și de pe spătarul banchetei de alături sunt neamuri mai vechi ale celor din glastre, culese chiar acum din grădină. Și mai sunt câteva, brodate cu acul pe tișlaifărele agățate în perete, o adevărată colecție de învățături și îndemnuri, turnate în rime candide.

PROIECT: Fundația Mihai Eminescu Trust (restaurare și amenajare)
FINALIZAT: 2014

Pensiune inclusă în noul album igloobest
Conace și Pensiuni din România 2

Dacă vrei să te bucuri și tu de o astfel de călătorie în timp, comandă albumul Conace și Pensiuni din România până în 13 iulie și poți câștiga un weekend pentru 2 persoane chiar la Casa Folberth, jud. Brașov. Campania noastră „Weekend la conac” ține toată vara, iar săptămânal îți poate aduce ca premiu o excursie în locurile prezentate în album.

cp2_concurs-36

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0