fbpx

Conace & Pensiuni din România: Tinnen Marz Hof

Tinnen Marz era om înstărit, bun gospodar, unul dintre fruntașii satului. Ținea o măcelărie și o moară, din venitul cărora și-a chivernisit în chiar inima satului, lângă biserică, o casă pe potriva statutului său social. A rămas ca moștenire fiului său Georg, dar după război a fost naționalizată și a devenit sediul unei ferme de stat. Din 1958 și până în 1989 a fost grădiniță pentru copiii sătencelor care lucrau la acea fermă. De bine, de rău, casa a fost îngrijită; ba chiar s-a pus parchet în sala mare, pentru copii. Paragina a lovit-o cu adevărat abia după 1990. A fost readusă la viață de Fundația Mihai Eminescu Trust, care a restaurat-o, a modernizat instalațiile și a înzestrat-o cu un mobilier ce evocă gustul și aspirațiile patriciatului rural săsesc.

Salonul de mari dimensiuni putea rivaliza cu încăperi similare din Sighișoara, Mediaș sau Sibiu. Impresionează mai ales rafturile bibliotecii care-i acoperă de jur-împrejur pereții. Nici celelalte odăi, amenajate acum ca spații de cazare, nu sunt mai prejos. Paturi, canapele și fotolii, dulapuri, vitrine și scrinuri, măsuțe de toaletă cu lighean și cană de porțelan schițează un întreg catalog de mărfuri europenești ce se găseau de vânzare în Transilvania pe la 1900. Sobele vechi, cu modenaturi clasice și cahle smălțuite cu flori bleumarin, încălzesc camerele, dar au și un rol ambiental, făcând casă bună cu mobilierul de epocă, litografiile înrămate și distihurile brodate cu acul – în limba germană, desigur – care împodobesc pereții și ocrotesc somnul preastimaților musafiri.

PROIECT: Fundația Mihai Eminescu Trust (restaurare și amenajare interioară)
FINALIZAT: 2017

Pensiune inclusă în noul album igloobest
Conace și Pensiuni din România 2

Dacă vrei să te bucuri și tu de o astfel de călătorie în timp, comandă albumul Conace și Pensiuni din România până în 29 iulie și poți câștiga un weekend pentru 2 persoane chiar la Tinnen Marz Hof, jud. Sibiu. Campania noastră „Weekend la conac” ține toată vara, iar săptămânal îți poate aduce ca premiu o excursie în locurile prezentate în album.

cp2_concurs-38

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0