fbpx

Conacul Styrcea, Văleni, Neamț

TEXT: Cristian Brăcăcescu FOTO: Cosmin Dragomir

Conacul – alcătuit din casă și acareturi anvizajate încă din anul 1836 de Ecaterina Styrcea Vâlceanca, filantropist – reprezintă „Casa spirituală a familiei Styrcea”. Ideea de a restitui comunității conacul Styrcea* a convocat proiectul de renovare și reamenajare semnat de arhitecții Șerban Sturdza și Mihai Șulea în a restabili sensul acestuia ca reper pentru săteni.

Spațiilor ansamblului li s-au consolidat atât forma, structura și suprafețele, cât și misiunea: o sursă de lucru, un loc frumos configurat, o casă vie. Demnitatea agregatoare, socială, istorică, de context a conacului s-a reconstruit și readus la lumină odată cu cea arhitecturală. Conacul e acum parte din întreg sau element esențializant din peisajului cultural vast, alături de activitățile comunei.

 

Conacul Styrcea are bogate secvențe și suprapuneri cu Vârful Toaca, iar vecinătatea cu biserica de la 1519 – monument istoric – din vremea postelnicului Cozma Șarpe îl nedesprinde și mai mult din peisaj, el fiind peisaj. Pădurea, arboretul, plantațiile din secolul trecut, fostele grajduri ale CAP, turnurile de apă și construcțiile utilitare orchestrează ambientul vibrant al clădirii de atunci și de altădată. Spațiile verzi din proximitatea conacului înlănțuie reprezentare, utilitate, loisir și contemplare.

 

Casa, organizată dintr-un corp lung și două aripi laterale, mângâie orizontala pământului, desfășurându-se în parter și mansardă. Șarpanta, consolidată cu elementele de lemn existente, respectă nealterată geometria acoperișului. Acareturile includ hambarul, organizat pe trei niveluri, mărturisind anvergura agriculturii din epocă.

 

* Proiectul de renovare și reamenajare a Conacului Styrcea din Vălenii de Neamț realizat de arhitecții de la Prodid a fost distins cu premiul ex aequo al secțiunii secțiuni Restaurare, Consolidare. Clădiri Restituite Comunităților, BNA Bienala Națională de Arhitectură, Ediția a XIII-a.

 

PROIECT RESTAURARE: PRODID, arh. Șerban Sturdza, arh. Mihai Șulea; FINALIZAT: 2015

 

Material publicat în albumul Conace și Pensiuni din România 3

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0