Concretețea unei grădini urbane, la Buzău

PROIECT: Calup TEXT: Iuliana Dumitru, Calup FOTO: Alexandru Tudose, Márk Lóránt Mihat
Calup este un colectiv interdisciplinar fondat în 2012, care propune modele concrete de reactivare şi dezvoltare urbană sustenabilă, valorificând potențialul spațiilor vacante, neutilizate, uitate ale orașului. De echipa Calup se leagă inițiative precum Grădini Deschise, Bucureștiul nefolosit sau Posibilitatea unei grădini urbane, o instalație din cadrul Street Delivery 2016. Din aceeași viziune, dar cu caracter permanent, face parte mai recentul proiect de regenerare urbană a Grădinii Drăgaica din Buzău, nominalizat anul trecut la Anuala de Arhitectură.
Ca în mai toate demersurile Calup, o etapă fundamentală de pregătire a proiectului propriu-zis a fost întâlnirea cu comunitatea locală în cadrul unei consultări publice informale. Rezidenții cartierului Poșta din Buzău și al ansamblului de locuințe sociale aflate în proximitatea amplasamentului duceau o lipsă acută de spații verzi, iar pe fondul acestui neajuns general și-au exprimat și câteva nevoi specifice: spații de joacă pentru copii, zone dedicate activității fizice și un loc de adunare. Astfel, echipa de proiect a știut de la bun început căror nevoi răspunde și că acestea sunt cât se poate de reale. La fel de real s-a dovedit și succesul noului parc-grădină, de care rezidenții unei zone urbane altfel defavorizate se bucură din plin chiar de la momentul deschiderii, în mai 2023.



Spațiile verzi au urmărit conservarea, pe cât posibil, a vegetației existente cu valoare ecologică ridicată, fie ea spontană sau plantată. S-au păstrat toți arborii și puieții existenți, fiind accentuate anumite puncte-cheie ale grădinii prin plantări ce stabilesc noi relații cu dotările propuse. Spre bulevard a fost gândită o zonă de arbuști ca barieră vizuală, fonică și contra prafului, iar zonele de pajiște scurtă și înaltă alternează lângă aleea centrală, formând un peisaj dinamic.

Materialele utilizate sunt în general naturale, cu o bună rezistență în timp, alese și în perspectiva unei îmbătrâniri frumoase (patină). Aleea pietonală este realizată din nisip de calcar concasat stabilizat cu aspect natural și are avantajul de a fi permeabilă la apă, ușor de întreținut și accesibilă persoanelor cu dizabilități. Locul de joacă și de fitness este conceput ca o cursă de obstacole, o înșiruire de bârne din lemn de salcâm – stâlpi, grinzi și alte elemente specifice, ce construiesc un ansamblu accesibil tuturor categoriilor de vârstă și de abilități. Locurile de stat sunt asigurate de bănci de lemn masiv de stejar reciclat. Personalitatea tuturor acestor obiecte derivă din textură și mai puțin dintr-un design explicit, ceea ce contribuie la caracterul peren al peisajului și la integrarea lor armonioasă în context.

PROIECT: Grădina Drăgaica – intervenție de regenerare (peri)urbană; AMPLASAMENT: Bd. Industriilor, mun. Buzău; SUPRAFAȚA TERENULUI: 2 700 mp; BENEFICIAR: Primăria Municipiului Buzău; SPONSOR: Green Group; AUTORI PROIECT: Calup & team; COORDONATOR PROIECT: Márk Lóránt Mihat; DESIGN ȘI ARHITECTURĂ: arh. Alexandru Tudose; AMENAJARE PEISAJERĂ: ing. peis. Ioana Maria Marin; COSULTANȚĂ/ȘEF PROIECT: arh. Maria Margareta Mihat; STRUCTURI: ing. Radu Alexandru Iulian; INSTALAȚII ELECTRICE: ing. Aristotel Valentin; INSTALAȚII DE APĂ ȘI DRENAJE: ing. Hernic Adriana Maria; STUDIU ILUMINAT: arh. Paul Sehlanec; FINALIZAT: 2023
Articol publicat în igloo #218 / Materiale experimentale / februarie-martie 2024