fbpx

Concurs de soluţii pentru extinderea BCU Cluj-Napoca

Pe data de 11 octombrie 2010, BIBLIOTECA CENTRALĂ UNIVERSITARĂ „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România a lansat concursul de soluţii “Corp nou de depozit cu acces liber la raft – extindere B.C.U. “Lucian Blaga” Cluj-Napoca”.

Concurs de soluţii pentru extinderea BCU Cluj-Napoca

Construcţia nouă a BCU va trebui să asigure în primul rând spaţii pentru extinderea depozitelor de carte care se vor rezolva în varianta „bibliotecilor deschise”, soluţie utilizată aproape exclusiv la conformarea bibliotecilor contemporane. Se intenţionează în felul acesta o juxtapunere a spaţiilor de depozitare cu cele de lectură, într-o configuraţie funcţională ce ar asigura accesul liber la raft; s-ar asigura astfel o legătură nemijlocită între cititori şi carte eliminându-se timpii de aşteptare precum şi personalul manipulant.

Atât concepţia spaţială cât şi volumetria geometrică foarte simplă trebuie asociate cu un limbaj arhitectural minimalist în care dualitatea planurilor opace şi a celor vitrate să asigure expresivitatea faţadelor. Integrarea noii clădiri în contextul construit al zonei ar trebui să se facă printr-o volumetrie neutră, atent proporţionată, iar limbajul arhitectural ar trebui să reflecte tendinţele stilistice ale timpului, evitându-se pastişarea unor elemente formale sau de material de la clădirea eclectică.

Concurs de soluţii pentru extinderea BCU Cluj-Napoca

Concursul de soluţii este deschis, într-o singură fază, ca o procedură de achiziţie publică care conduce la atribuirea contractului de proiectare, fără organizarea altei proceduri. Se vor privilegia propunerile în care primează calitatea arhitecturală, dialogul cu urbanismul istoric şi cu monumentul istoric şi respectul faţă de acesta. Ar fi de dorit ca soluţiile propuse să aibă un caracter exemplar, care să poată constitui un model de abordare a acestui tip de intervenţii contemporane în context urban istoric, demarcându-se astfel de practica arhitecturală curentă, care privilegiază obiectul de arhitectură ca unicat, detaşat de contextul urban şi istoric.

Juriul internaţional al concursului este alcătuit din Arh. Lionel Dunet (Franţa), Arh. Ruxandra Gheorghiu (Grecia), Arh. Radu Mihăilescu (România), Arh. Angelo Rovenţa (Austria), Arh. Gheorghe Vais (România) şi Arh. Tiberiu Trenea (membru supleant). Lucrările juriului se vor desfăşura în municipiul Cluj-Napoca între 10-11 decembrie 2010.

Concurenţii se pot înscrie în perioada 11octombrie – 25 noiembrie 2010 pe pagina dedicată concursului a site-ului Internet al OAR www.oar.org.ro, secţiunea Concursuri. Tema, regulamentul şi anexele ce formează documentaţia de concurs sunt disponibile exclusiv în format electronic şi pot fi descărcate din aceeaşi pagină.

După finalizarea concursului, promotorul va organiza în Cluj-Napoca expoziţia tuturor proiectelor participante, în cadrul căreia se va desfăşura festivitatea de premiere.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0