fbpx

Concurs ECO-ARHIPELAG

Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 a lansat vineri, 7 martie 2014, la Biblioteca Naţională a României, concursul internaţional de design “ECO-ARHIPELAG: Obiecte urbane temporare pentru eco-design şi ecodestinaţii”. În cadrul competiţiei, designeri, arhitecţi, artişti şi echipe creative interdisciplinare din toată lumea sunt invitaţi să promoveze în mod inovativ opt destinaţii din Delta Dunării: Crişan, Chilia Veche, Periprava, Letea, Mila 23, Caraorman, Sf. Gheorghe, Sulina.

Lucrările înscrise în concurs vor reprezenta câte una din aceste opt localităţi care formează traseul cu cele mai importante repere turistice din biosfera Deltei.
Instalaţiile de amenajare urbană, realizate sub forma unor insule plutitoare, vor fi expuse în vara anului 2014 pe luciul de apă dintre Biblioteca Naţională şi Podul Unirii. Cu ajutorul comunităţilor creative, zona, denumită simbolic ECO-ARHIPELAG, va prinde un nou contur, devenind prima expoziţie interactivă de ecoturism din România.

Organizatorii speră ca puterea de sugestie a instalaţiilor artistice să îi convingă pe bucureşteni şi pe turişti că Delta Dunării este un simbol pentru România şi un colţ de natură pe care merită să îl protejezi şi să îl cunoşti îndeaproape. Totodată, prin intermediul obiectelor de design, spaţiul public şi segmentul de Dâmboviţa din preajma Bibliotecii Naţionale vor dobândi o funcţiune în cadrul oraşului şi vor reintra pe harta mentală a bucureştenilor ca un spaţiu de loisir.

Competiţia de design este şi un instrument de marketing internaţional, un prilej de a promova Delta Dunării, ecosistem unic în lume, ca inspiraţie pentru comunităţile creative interesate de explorarea relaţiei dintre oraş şi natură. Concursul va fi promovat internaţional pe reţelele dedicate artiştilor, arhitecţilor şi studenţilor din întreaga lume, iar lucrările înscrise vor fi prezentate şi în cadrul Romanian Design Week (Bucureşti, 16 – 24 mai 2014).
ECO-ARHIPELAG se va deschide, aşadar, din această vară, cu o deltă urbană care va stârni curiozitatea şi dorinţa de a vizita spectaculoasa deltă a Dunării.

CALENDAR
Data limită pentru înscriere şi depunerea materialelor: 7 mai 2014
Anunţarea câştigătorilor: 16 mai 2014
Durata expoziţiei: mai – octombrie 2014
Expunerea schiţelor în Romanian Design Week: 16 – 24 mai 2014

Participanţii se pot înscrie singuri sau în echipe de maximum 4 membri, în nume propriu sau în numele unui birou de arhitectură, design sau o instituţie publică sau privată. Designerii, artiştii sau arhitecţii care se înscriu în competiţie pot forma echipe mixte interdisciplinare şi cu alţi specialişti ale căror cunoştinţe sau abilităţi pot da valoare adăugată proiectelor propuse. Echipele înscrise nu pot fi mai mari de 4 persoane.

JURIUL
Ivan Patzaichin – preşedinte onorific
arh. Teodor Frolu – secretar
curator şi cercetător urbanist Elke Krasny – lector, Academia de Arte Frumoase Viena
arh. Tristan Lannuzel – profesor asistent, Universitatea din Kassel, Germania
arh. Gheorghe Pătraşcu – arhitect-şef Primăria Capitalei
arh. Şerban Ţigănaş – preşedinte Ordinul Arhitecţilor din România
arh. Ştefan Ghenciulescu – redactor-şef revista Zeppelin
conf. dr. Elena Tîrziman – director Biblioteca Naţională a României

Criterii de selecţie: viziunea inovativă, utilizarea sustenabilă de materiale şi tehnologii, eficienţă economică, promovarea Deltei Dunării ca ecodestinaţie. Instalaţiile de design pot fi proiectate doar pentru luciul de apă.
Cinci proiecte vor fi selectate de către juriul internaţional pentru a fi realizate şi expuse în zona Bibliotecii Naţionale. Fiecare din cele cinci propuneri selectate va avea dreptul la un buget de producţie.
Echipa cu cel mai bun proiect va primi un premiu de 1000 Euro şi o excursie în Delta Dunării. Următoarele patru echipe pot beneficia gratuit de canotci pentru trasee în Deltă.

Parteneri:
DC Communication, Primăria Municipiului Bucureşti, Apa Nova Bucureşti, Administraţia Naţională “Apele Române”, Autoritatea Naţională pentru Turism, Biblioteca Naţională a României, Asociaţia de Ecoturism din România, Ordinul Arhitecţilor din România, Romanian Design Week, Zeppelin, Igloo.

Apelul la concurs, regulamentul şi resursele de informare despre Deltă se regăsesc pe website-ul competiţiei: www.rowmania.ro/ecoarhipelag. Detalii se pot obţine şi prin e-mail, la adresa design@rowmania.ro.

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0