fbpx

Concursul internațional de arhitectură BRICK AWARD 20 și-a anunțat câștigătorii

Câștigătorii ediției 2020 a competiției internaționale de arhitectură Brick Award, organizată de grupul WIENERBERGER, au fost anunțați pe 23 septembrie în cadrul unei ceremonii digitale. Gala se desfășoară o dată la doi ani și premiază proiecte remarcabile de arhitectură care au în prim plan concepte inovative și moderne ce promovează produsele ceramice.

Proiectele câștigătoare sunt nominalizate în cadrul a 5 categorii diferite ce oferă un cadru unic de recunoaștere a excelenței în arhitectură prin intermediul unui juriu format din 5 membri, reprezentanți de renume ai scenei arhitecturii în plan internațional. Anul acesta, ediția a înregistrat 644 de proiecte înscrise din 55 de țări, iar birouri de arhitectura din Polonia, Spania, Olanda, Mexic, India și SUA se numără printre marii câștigători ai competiției.

Brick Award 20 a desemnat 6 câștigători în cadrul a 5 categorii de concurs: Rezidențial, Rezidențial urban, Clădiri publice – spații de birouri, Clădiri publice cu scop educativ, cultural, pentru sănătate sau proiecte de infrastructură și Soluții Speciale.

Categoria Rezidențial

Câștigătorul acestei categorii este proiectul Iturbide Studio realizat de TALLER | Mauricio Rocha și Gabriela Carrillo din Mexic. Gabriela Iturbide este o fotografă din Mexic renumită pentru fotografiile in alb-negru în care surprinde frumusețea femeilor din țara sa. Ea îi oferă fiului său Mauricio Rocha, care deține Taller de Arquitectura împreună cu Gabriela Carrillo sarcina de îi realiza studioul din imediata vecinatate a casei, cu o singură condiție: trebuie să fie din cărămidă. Arhitecții au îndeplinit cu succes această cerință. Pe parcela de 7×14 metri, au construit un turn din cărămidă cu trei etaje. Constând din trei camere suprapuse, de 28 de metri pătrați, structura este flancată pe laturile de nord și de sud de un patio. Toate camerele se deschid prin ferestre glisante de dimensiunea unui perete către cele două curți.

Vezi mai mai multe fotografii precum și clipul video de prezentare a proiectului AICI!

Categoria Rezidențial urban

Proiectul Prototip de casă este câștigătorul categoriei și este realizat de Rafi Segal și Echipa MIT Rwanda Workshop din SUA. O echipă de studenți MIT Africa condusă de profesorul Rafi Segal a realizat un proiect de trei săptămâni în Mageragere pentru a oferi localnicilor o soluție de modernizare și extindere a locuințelor din așezările periurbane ruandeze. Împreună cu muncitorii locali, au dezvoltat un prototip de casă accesibilă din punct de vedere financiar, care este complet adaptată nevoilor localnicilor.

Forma alungită a casei este ideală pentru terenul deluros, deoarece acest lucru permite excavarea redusă a pământului. În interior, structura oferă aproximativ 68 de metri pătrați de spațiu de locuit, ce poate fi compartimentat deoarece familiile ruandeze sunt adesea numeroase.

Sistemul de pereți al casei este prevăzut cu panouri realizate din fibră de paie comprimate combinate cu stâlpi de beton cu grosimea de 10×10 centimetri. Spre deosebire de majoritatea caselor, aceasta nu este construită din cărămizi uscate la soare, ci cărămizi roșii, de lungă durată.

Vezi mai mai multe fotografii precum și clipul video de prezentare a proiectului AICI!

Categoria Clădiri publice – spații de birouri

Proiectul Arhivele orasului Delft, realizat de Gottlieb Paludan Architects (Danemarca) și Office Winhov (Olanda) este un depozit de cunoștințe, o cameră de tezaur și un loc de studiu în același timp. Are sarcina oarecum contradictorie de a proteja documentele valoroase de influențele externe, în timp ce le face accesibile publicului. Această nouă clădire combină aceste două funcții sub forma unei biblioteci imense, abstractizate. Clădirea se prezintă ca o compoziție de linie tectonică cu efect de adâncime. Gradul de abstractizare a reliefurilor îndeplinește calitățile haptice ale cărămizilor și creează o capodoperă sculpturală care este în același timp închisă, dar și accesibilă.

Vezi mai mai multe fotografii precum și clipul video de prezentare a proiectului AICI!

Categoria Soluții Speciale

În categoria Soluții Speciale, proiectul Librăria Maya Somaiya, realizat de biroul Sameep Padora & Associates din India a impresionat juriul. Deși terenul ar putea părea lipsit de promisiuni, arhitectul Sameep Padora și studioul său din Mumbai modelează o clădire impresionantă care pare să se ridice natural și sinuos de la sol pentru a acoperi spațiul pentru bibliotecă, înainte de a se întoarce din nou către pământ.

Forma complexă a acoperișului este realizată și modelată din trei straturi de țiglă ceramică subțire – 32 milimetri. Ținute în compresie, acestea formează bolți ușoare care demonstrează modul în care designul contemporan poate fi realizat utilizând materiale simple din surse locale.

Vezi mai mai multe fotografii precum și clipul video de prezentare a proiectului AICI!

Premiul special

Premul special merge către Proiectul Can Jaime I n’Isabelle din categoria Rezidențial. Realizat de biroul TEd’A arquitectes din Spania, a convins juriul prin designul construcției și materialele utilizate, puse în operă cu mare precizie și coordonate astfel încât spațiile interioare să arate ca spații exterioare trase spre interior – și invers. Pereții sunt realizați din cărămidă și vopsiți în alb în interior, iar la exterior, tonul de pământ roșiatic, luminos are accente naturale, deosebite, astfel încât aspectul de artizanat să nu dispară, dar, în același timp, să nu iasă în prim plan într-un mod dominant.

Vezi mai mai multe fotografii precum și clipul video de prezentare a proiectului AICI!

Marele Premiu

Anul acesta, câștigătorul marelui premiu este și câștigătorul categoriei Clădiri publice cu scop educativ, cultural, pentru sănătate sau proiecte de infrastructură.

Facultatea de Radio și Televiziune din cadrul Universității Silezia, Katowice, realizată de BAAS Arquitectura (Spania), Grupa 5 architekci (Polonia) și Maleccy biuro projektowe (Polonia) demostrează cum o clădire din centrul orașului poate fi inovatoare și, în același timp, un gardian și un interpret al trecutului. Din punct de vedere istoric și arhitectural, Katowice este un oraș bogat stratificat, dar cu un trecut întunecat. În secolul al XIX-lea, minele de cărbune, fabricile de oțel, și marii producători de cărămidă au plătit pentru construcția marilor bulevarde. Asediat de naziști și sovietici în anii 1940, orașul a fost devastat și străzile vechi cu multe clădiri atractive au fost demolate.

Aici, în Chiaroscuro, centrul orașului, s-a reabilitat o nouă clădire impresionantă care îmbină istoria lui Katowice cu viitorul orașului. O clădire de locuințe din cărămidă, care a supraviețuit, a fost renovată și încadrată cu o fațadă de cărămizi ce adăpostește noua Facultate de radio și televiziune.

Vezi mai mai multe fotografii precum și clipul video de prezentare a proiectului AICI!

Descoperă mai multe informații și inspiră-te din proiectele uimitoare ale câștigătorilor concursului internațional de arhitectură Brick Award 20!

***

Concursul bienal Brick Award este organizat de catre grupul WIENERBERGER, cel mai mare producător de materiale de construcții la nivel mondial, având în portofoliu blocurile ceramice POROTHERM, țigla ceramică TONDACH și KORAMIC, cărămidă aparentă și placaj ceramic klinker TERCA și pavaje PENTER și SEMMELROCK.

logo WB_1115x360px

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0