fbpx

Concursul internațional de soluții Reclaiming the River

Ordinul Arhitecților din România (OAR), Filiala București a Ordinului Arhitecților din România, (OAR_B) în cadrul Anualei de Arhitectură București au bucuria de a anunța lansarea Concursului Internațional de Soluții „Reabilitarea și reactivarea Splaiului Unirii în zona Mărășești – Timpuri Noi – Mihai Bravu – RECLAIMING THE RIVER”.

Obiectivul principal al concursului este selectarea celui mai bun concept de amenajare a Splaiului Unirii, în zona dintre podul Mărășești și podul Mihai Bravu, astfel încât să creeze un spațiu public vibrant, adresat numărului de utilizatori crescând și un context atractiv pentru o dezvoltare urbană de calitate a zonei. În urma acestei competiții, Primăria Sectorului 3 va contracta serviciile de proiectare ale autorilor în scopul unui intervenții de calitate.

Miza acestui concurs este de a adresa o problematică majoră a orașului prin intervenții de mică anvergură, dar care să reușească să refacă organicitatea legăturilor în contextul urban imediat.

Concurenții sunt încurajați să reflecteze asupra relației dintre natural și antropic, pe care forma actuală a râului o generează, prin soluții care să pună în balanță atât elementele istoriei, inclusiv cea de data recentă, cât și rezolvările tehnice inovatoare din perspectiva managementului ecologic al apei sau introducând tematica biodiversității și considerând râului ca un posibil culoar ecologic.

Autoritatea Contractantă este Primăria Sectorului 3 a Municipiului București, proprietarul și administratorul spațiilor publice ce fac obiectul investiției. Acest concurs se încadrează în preocupările mai largi, în curs și de perspectivă, ale Primăriei Sectorului 3 de a îmbunătăți calitatea spațiului urban și viața locuitorilor. În acest sens, la cererea Primăriei Sectorului 3, OAR_B, împreună cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” și cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară București, au organizat în anul 2018 un workshop pentru analiza spațiilor publice de pe întreg teritoriul Sectorului 3. Concluziile acestuia, indicând și zonele a căror problematică complexă este bine să fie abordată prin intermediul unor concursuri de arhitectură de soluție, le găsiți aici.

Organizatorul concursului este Filiala București a Ordinului Arhitecților din România (OAR_B) prin Anuala de Arhitectură București în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România (OAR), organizație profesională care are ca misiune creșterea calității produsului arhitectural-urbanistic și aprecierea acestui serviciu față de societate ca act de cultură de interes public. În acest sens, OAR promovează politici și practici profesionale care apreciază patrimoniul construit și favorizează producția unei arhitecturi de valoare, domenii fundamentale pentru calitatea vieții.

Concursul este organizat în conformitate cu Regulamentul de concursuri al Uniunii Internaționale a Arhitecților – UIA, prevederile Recomandărilor Internaționale pentru Concursuri de arhitectură și urbanism adoptate în Conferința Generală UNESCO din 1956, revizuită în data de 27 noiembrie 1978, prevederile Ghidului de bune practici în organizarea concursurilor de soluții OAR, publicat în 2018, cu respectarea prevederilor legislației în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziție publică.

Concursul de soluții este organizat ca o procedură independentă, conform art. 105 lit. a) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, urmând ca ulterior, în baza prevederilor art. 104 alin. (7) din aceeași lege, contractul de servicii de proiectare să fie atribuit concurentului câștigător al concursului, în urma unei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

JURIUL CONCURSULUI

Membri titulari:

Membri supleanți:

  1. arh. Jette Cathrin Hopp

  2. peisagist Victor Dijkshoorn

  3. arh. Marius Cătălin Moga

  4. peisagist Vera Dobrescu

  5. arh. Mihai Vărzan

  1. arh. Alex Axinte

  2. arh. urb. Cristina Enache

PREMIILE ACORDATE

Premiul I: contractul de proiectare cu valoare estimată la nivelul sumei de 180.000 RON, fără TVA

Premiul II: 33.613,44 RON

Premiul III: 18.907,56 RON

CALENDARUL CONCURSULUI

Lansarea oficială a concursului data publicării în SEAP
Vizită sit* 20/06/2020
Data limită Predare proiecte 17/08/2020

ora 17:00

Jurizare proiecte

21 – 23/08/2020

Anunț oficial câștigător

(conferință de presă cu juriul)

24/08/2020

Publicarea Rezultatelor pe Site-ul oficial al competiției

24/08/2020

* În măsura în care nu vor exista restricții de trafic cauzate de pandemia Covid-19.

Data și ora limită se consideră potrivit orei oficiale pe teritoriul României.

***

Mai multe detalii pot fi găsite pe pagina oficială a concursului:

www.oar.archi/ro/concursuri/reclaiming-the-river

și în limba Engleză:

www.oar.archi/en/concursuri/reclaiming-the-river-1

De asemenea, vă invităm să urmăriți, în continuare, pentru anunțuri și știri privind concursul, pagina oficială de Facebook a Ordinului Arhitecților din România:

https://www.facebook.com/OARNational/

sau OAR Concursuri:

https://www.facebook.com/oar.concursuri/

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0