fbpx

Conferințele de la Șosea #15 – Pieptănarii, în povești și în arhive

Conferință susținută de Petre Matei și Cătălina Tesăr
28 februarie 2019, ora 18, Clubul Țăranului
Muzeul Național al Țăranului Român

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă joi, 28 februarie 2019, de la ora 18, la Clubul Țăranului, la o nouă întâlnire din seria Conferințelor de la Șosea. Petre Matei – cercetător și istoric în cadrul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România, și Cătălina Tesăr – cercetător și antropolog la Muzeul Național al Țăranului Român, vor vorbi despre Pieptănarii, în povești și în arhive.

Pe romii din Țăndărei i-au făcut celebri presa de scandal, Poliția Metropolitană, BBC-ul și Al Jazeera: trafic de copii, arme artizanale, fraudarea sistemelor sociale din Vest. În oraș li se spune ursari, pentru că ar fi umblat cu ursul. Ei înșiși își zic mai degrabă pieptănari, pentru că mai demult făceau piepteni. Care este istoria socială a romilor din Țăndărei, cu ce s-au ocupat în trecut, cum și când s-au stabilit în oraș, și cum ne poate ajuta trecutul să înțelegem practici sociale actuale?

Îmbinând perspective antropologice cu perspective istorice asupra formelor de mobilitate și a activităților economice practicate de romii pieptănari din SE României în secolul XX, prezentarea pune față în față mărturii personale cu documente de arhivă pentru a răspunde la întrebări de genul: Este nomadismul romilor o trăsătură culturală ori o opțiune economică? Exclude nomadismul istoric practicarea agriculturii într-o mai mare măsură decât au exclus reformele agrare? Vom concluziona cu întrebări generale despre cum citim arhivele și cum ascultăm poveștile oamenilor. Sau cum putem îmbina cercetarea antropologică cu cea istorică?

Intrarea este liberă.

Cargo cult members march with bamboo "rifles" during the celebration of John Frum's Day in Lamakara village.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0