„Construire, locuire, gândire”: Case din România. 2007-2017
Case cum nu vedem când ne plimbăm pe stradă.
Case visătoare, case suspendate, case din beton, lemn, piatră, case-fantezie, case la marginea pădurii, case albe, case verzi, case industriale, case de sticlă, case pe pământ, case ale copilăriei, case radicale, casele dorințelor noastre, case ludice, case din viitor, case minerale, case de luat acasă, case introvertite, case raționale, case solitare, case-experiment, case infinite.
De ce, totuşi, case şi nu altceva? În primul rând pentru că este programul esenţial al arhitecturii, alfa şi omega, care poate cuprinde şi oferi suport oricărei meditaţii, tuturor întrebărilor şi tuturor celorlalte programe, care derivă, la nesfârşit, din el. Ale zeilor sau ale maşinăriilor, ale muncii specializate sau ale otium-ului nesfârşit, de împrumut sau mobile, uriaşe sau de tot mici, opulente sau paupere, absolut tot ce construieşte omul este, până la urmă, o casă. Nu întâmplător, în jargonul profesiei, orice fel de construcţie, indiferent de funcţie, program, dimensiuni, se numeşte casă.
—arh. Bruno Andreșoiu
De obicei, casele mulţumite de sine îşi împart mulţumirea cu beneficiarul lor; e de la sine înţeles că arhitectul nu poate fi creativ fără un client care să-i ofere casei şansa personalizării extreme, chiar şi dacă prin detalii capricioase. Paradoxal, capriciile clientului ajută, căci idiosincraziile persoanelor fac de fapt identitatea casei. Puse împreună în carte, casele par să fie de acord: grija lor numărul unu este design-ul: performanţa de imagine şi imaginea de performanţă. Fotografierea caselor de arhitect este deja un domeniu creativ în sine. Pozele sunt făcute în mod profesionist, de fotografi specializaţi, iar casele pozează conştient pentru ei.
—prof. dr. arh. Dana Vais
Comandă albumul AICI.
Case din România, una dintre cele mai îndrăgite şi de succes serii ale colecţiei igloobest, continuă cu un volum-retrospectivă, Case din România. 2007-2017, ce reunește 20 dintre cele mai reușite și mai îndrăznețe proiecte de locuințe individuale din spațiul românesc al ultimului deceniu. Sunt case „de autor”, inovative, cum nu întâlnim la tot pasul în plimbările noastre; sunt case care problematizează și vorbesc deopotrivă despre plăcerea locuirii „pe pământ” (și nu „la bloc”) și despre perspectivele, uneori spectaculoase, ale arhitecturii românești contemporane.
Albumul este tipărit în ediție bilingvă (română-engleză), în condiții grafice de excepție și se adresează atât specialiștilor din domeniu, cât și tuturor celor interesați într-un fel sau altul de „viața formelor”.
CUPRINS
Bruno Andreșoiu – Prefață
Dana Vais – Case în cărți
Augustin Ioan – O pledoarie pentru locuire
Radu-Tudor Ponta – Paharul jumătate plin
DSBA – Pe-un picior de plai, între pământ și cer
Radu Mihăilescu – Nesfârșitul dialog al unghiurilor și texturilor
3T Birou de Arhitectură – Între două spații verzi, în Floreasca
Artline – Casa de lângă lac, viziunea contemporană
George Bălan – Tensiune domestică bine afirmată
Nuca Studio, Square One – Casa ca insulă de liniște și relaxare
STARH – Casa turn, ludică și ingenioasă
SYAA – O casă specială și doi prieteni
OM Birou de Arhitectură – Casă pe malul Dunării
Tecon – Modelare la proximitate
igloo architecture – Trunchiuri, vreascuri, frunze
ARXTUDIO – Compoziție duală – dualitate compusă
Florin Adamescu – Casă pe Valea Budului
Metropolis architecture – O transparență domestică
Iulia Vasile, Justin Baroncea – Amprentă schimbată
LAMA Arhitectura – Spațiul dintre
Graphic Studio – Creșterea împreună
Exhibit Arhitectura – Extindere introvertită luminoasă
LLOX Architecten bvba – Înșiruire orizontală aproape de pământ
Albumul se găsește în librării, în rețeaua inmedio și pe site-ul igloo.