CRESC – despre prietenia dintre plante și oameni
Ana Constantinescu și Gabriel Corbu intersectează arta designului și știința horticulturii cu pasiunea pentru plante și amenajările peisagere. Și, din 2016, tot cresc împreună, lăsându-se inspirați în primul rând de flora locală, dar și de prețioși bonsai, spre exemplu, pe care îi așază artistic în terarii. Când nu creează în plan micro, Ana și Gabriel se delectează cu lucrări de anvergură care ating inclusiv zona agriculturii ecologice.
Ce este designul botanic – green și cum se încadrează CRESC în această paradigmă?
Designul green sau biophilic reprezintă manifestarea în spațiul construit a nevoii individului de conectare cu mediul natural și se exprimă prin integrare în spațiul interior a plantelor și materialelor naturale, relații spațiale atent studiate între interior și exterior și, bineînțeles, un aport cât mai bun de lumină, fie ea solară sau artificială. Ansamblul corect construit al acestor conexiuni între om și mediu dă o stare de bine impalpabilă utilizatorilor spațiilor proiectate în acest fel, fie că sunt pentru muncă, casă sau servicii. Dezvoltarea tehnologică din ultimii ani permite un aport mare de verde în interior în momentul de față, de exemplu, prin sisteme de grădini verticale hidroponice sau iluminat inteligent. S-a creat astfel un adevărat trend în arhitectură și design, dar conceptul nu este unul nou. CRESC participă în acest demers cu obiecte și amenajări peisagere de dimensiuni mici și mijlocii, în gama de obiecte de design minimalist și specii locale și lucrează exclusiv cu organisme vii, plante cu rădăcini sau aeriene, care trăiesc și se dezvoltă mai departe în spațiile clienților noștrii.
Cine vă inspiră (există/au existat mentori, artiști preferaţi, modele, repere)?
Creativitatea echipei noastre vine în urma anilor de studiu petrecuți pe de-o parte în facultatea de Arhitectură, pentru Ana, și cea de Horticultură, pentru Gabriel. Astfel, designul de obiect nu este o provocare pentru noi, cât o plăcere, iar asocierea speciilor de plante și compozițiile pe care le facem se bazează pe atenția și sensibilitatea dobândite prin cunoștințe extinse din domeniul horticol. Desigur că admirăm mulți designeri și artiști din domeniu, ca de exemplu picturile verzi urbane ale excentricului Patrick Blanc sau experimentele lui Olafur Eliasson prin care folosește natura în întreaga sa amploare.
Cu ce tipuri de plante lucrați în ultima vreme?
Încă de la început (2016), lucrăm cu o gamă variată de plante, de la cactiacee și epifite (aeriene), la plante subtropicale potrivite interioarelor noastre nu prea luminoase sau specii native în amenajări peisagere. Considerăm că frumusețea plantelor și a compozițiilor locale este mai valoroasă decât o pastișă a unui alt mediu al florei și cu mult mai benefică pentru habitatul urban, avantajând păsările, insectele și celelalte organisme.
Proiectul care v-a adus cele mai multe provocări, dar și satisfacții de până acum:
Am vrea să menționăm două, un obiect și o amenajare peisageră. Anume obiectul cu care am participat la Festivalul Brazilor de Crăciun al Fundației „Salvați Copiii,” sponsorizați de Bijuteria Teilor, un terariu înalt de aproape 2 metri, din structură metalică, fațetat asemenea unui diamant, care în interior expune un mediu de pădure de conifere, cu multe specii de arbuști și mușchi. Obiectul l-am produs împreună cu colegii de la Nod Makerspace, Daniel Rădulescu și Vasile Stoica, într-un timp foarte scurt, dar satisfacția și onoarea de a primi la licitație cea mai mare sumă a evenimentului a meritat fiecare efort. Amenajarea pentru faleza unei comune din Delta Dunării, proiectată de Wolfhouse Productions, include propunerea noastră peisageră cea mai dragă, unde am putut lucra cu specii indigene ale Deltei. În cadrul proiectului, pe lângă plantele dedicate spațiului public al falezei, care sunt rezistente la soare puternic și la ariditatea zonei, am proiectat o grădina publică care ilustrează în 3 zone specificul florei dobrogene. În prima zonă se reproduce mediul de rocărie, cu specii locale din munții Măcinului, în a doua zonă cel de câmpie, cu flori, arbori și arbuști specifici, iar ultima este zona de baltă, pusă în valoare de iriși, nuferi, stuf și papură relocate din vecinătate. Punctul cel mai spectaculos al acestei grădini este o piațetă senzorială, înconjurată de specii mirositoare, umbrită de o salcie și acompaniată de sunetul Dunării și al stufului înalt care se mișcă în vânt. Proiectul este în curs de finanțare printr-un program european de dezvoltare a zonei Deltei.
Unde vom putea vedea în viitorul apropiat creațiile voastre?
Avem în lucru câteva grădini private și o terasă pentru un magazin de design românesc, cât și discuții începute cu câteva terase din București. Amenajări la care am participat sunt la Nod Makerspace și Mater, la o parfumerie de lux din zona Dorobanți și terasa Deschis Gastrobar. Obiectele nu se găsesc momentan în magazine, doar prin comandă pe e-mail sau Facebook, dar suntem în discuții pentru a le include spre vânzare în Rod Cărturești, Design & After și un nou magazin de design românesc ce se va deschide în toamnă în zona Icoanei.
Interviu apărut în igloo 189 / apr-mai 2019