fbpx

Crystal Tower

Proiectul câştigător al Anualei de Arhitectură Bucureşti 2012, secţiunea Arhitectură. Categoria Social-Culturale, este în acelaşi timp şi laureatul RoGBC (Romanian Green Building Council) care i-a acordat titlul de „Proiectul Verde al Anului”. Este vorba despre imobilul Crystal Tower, cea mai nouă prezenţă arhitecturală de pe inelul central al Capitalei.

Text: Catrinel Negru
Foto: Cosmin Dragomir | www.cosmindragomir.info, Andrei Mărgulescu | www.big-a.ro

Poziţionarea în centrul oraşului, pe un teren care a impus construirea intensivă, a restricţionat posibilitatea de a utiliza surse de energie regenerabilă, întrucât acestea necesită suprafeţe întinse pentru a deveni eficiente. În schimb, gestionarea inteligentă şi inovativă a sistemelor de încălzire şi ventilaţie, împreună cu designul faţadei din sticlă în sistem „double-skin” – prima de acest fel din România – au condus la obţinerea celor mai înalte certificate energetice şi la un regim de funcţionare cu numai 65% din energia utilizată de o clădire similară, convenţională (99,70 kWh / PE / mp / an în loc de 153,94 kWh / PE / mp / an). Faţada din sticlă „double-skin” permite circulaţia permanentă a aerului între cele două straturi ale anvelopantei, generând un microclimat intermediar în imediata vecinătate a spatiilor interioare, care protejează clădirea de temperaturile extreme din mediul urban. Sistemul de ventilaţie VRV îI – cu volum de refrigerant variabil – dozează agentul frigorific şi, implicit, puterea de încălzire sau răcire, în funcţie de necesităţile fiecărui spaţiu, eliminând consumurile excesive aferente pornirii şi opririi instalaţiei. Sistemul BMS – Building Management System – controlează toate aspectele de confort şi securitate şi garantează eficientă funcţionării echipamentelor în vederea obţinerii unei ambiante optime şi utilizării unui minim de resurse.

Din punct de vedere arhitectural, clădirea este un imens cristal, faţetat asimetric şi tridimensional pe întreaga înălţime. Dominantă minerală este accentuată de situarea foarte aproape de pietonal, fără spaţii intermediare, fără elemente de anturaj care ar indică scară obiectului. Astfel, poliedrul transparent, cu faţete neaşteptat tăiate la unghiuri inegale, îşi pierde masivitatea şi este perceput că o prezenţa aproape naturală, o descoperire geologică valoroasă între rocile cenuşii ale oraşului. Principală marcă identitară a clădirii, cea care te face să insişti cu privirea asupra ei, este dată de unghiurile aleatorii la care se intersectează planurile, suprafeţele de clivaj înguste sau întinse care se apropie de legile şi imperfecţiunile naturale fără a urmări o proporţie geometrică anume.

Faţada principală şi accesul pietonal sunt îndreptate spre b-dul Iancu de Hunedoara, în timp ce accesul carosabil şi cel secundar al spaţiului de birouri de la parter sunt orientate către str. Căderea Bastiliei. Bateria de ascensoare panoramice este de asemenea amplasată către bulevard, pentru o perspectivă spectaculoasă asupra oraşului. Parterul este ocupat de lobby, recepţie, holul ascensoarelor, scară din sticlă structurală care duce la etajul întâi – cel al sălilor de conferinţe – precum şi de un spaţiu separat destinat agenţiei bancare, accesibil direct din exterior. Etajul întâi cuprinde trei săli de conferinţe cu birou de traducere simultană, o sala de şedinţe, garderoba şi bufetul. Scară monumentală de acces la nivelul sălilor de conferinţe, plafoanele lobby-ului de la parter şi al foaierului de la etaj sunt detaliate în aceeaşi idee a suprafeţelor faţetate, triangulate, cu zone opace, transparente şi luminoase care perpetuează identitatea vizuală a clădirii şi la interior.

Etajul curent destinat birourilor este amenajat că open-space perimetral, cu lumina naturală în toate spaţiile şi cu o circulaţie inelară în jurul nucleului de scări de evacuare, depozitări, spaţii tehnice şi grupuri sanitare, nucleu prezent la toate nivelurile.

Etajul al 14-lea cuprinde un centru de wellness cu fitness, spa şi health bar, în timp ce etajul al 15-lea găzduieşte un restaurant-lounge care priveşte oraşul de la înălţime.

Deasupra ultimului nivel este prevăzut primul heliport amenajat pe o clădire cu învestitor privat din Bucuresti, care ridică potenţialul de afaceri al acesteia la necesităţile celor mai exigenţi utilizatori din clasa business.

Parcările şi spaţiile tehnice sunt rezolvate în cele patru subsoluri, cu capacitatea de 177 de locuri. La nivelul solului sunt prevăzute alte 14 locuri de parcare pentru autoturismele vizitatorilor.

Crystal Tower demonstrează că eficientă energetică poate fi realizată şi în condiţiile unui sit urban dificil şi a unor suprafeţe construite compacte, iar un design de calitate coroborat cu utilizarea celor mai noi tehnologii este capabil să transforme o clădire mono-volum într-o prezenţă puternică şi interesantă pentru oraş.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0