fbpx

Cu bicicleta în oraș

Odată cu numărul în creştere de biciclişti, apar şi noi necesităţi la nivel urban. La fel ca orice alt vehicul, bicicleta are şi ea nevoie de reparaţii. Şi are nevoie de loc de parcare. Mai mult, biciclistul are nevoie de piste, de preferat separate de carosabil. Şi, de preferat, şi luminate pe timp de noapte. Iată câteva dintre favoritele noastre în materie de noi idei de design, de iniţiative şi de readaptări utile şi prietenoase biciclistului. Şi, totodată, şi mediului.

Text: Ioana Păunescu

Cu bicicleta în oraș

Café atelier Pinion

Începem cu una dintre funcţiunile esenţiale, şi anume cu service-ul, care dovedeşte, iată, că îşi poate schimba radical faţa: „am pornit cu gândul de a răspunde unei nevoi de care m-am lovit eu, ca biciclist, şi anume de a găsi un loc în Bucureşti în care să mă duc cu plăcere să repar bicicleta. Pentru mine, e o activitate frecventă, fiindcă sunt şi un împătimit al concursurilor”, spune Alex Samoilă, iniţiator al Atelier Pinion, deschis anul trecut pe Blvd Dacia.

Cu bicicleta în oraș

„Având deja locaţia, ne-am apucat în primul rând, împreună cu Alina, de remodelare.” Astfel, spaţiul disponibil – „restrâns, destul de întunecat şi nu foarte înalt, a primit o suprafaţă vitrată pe toată faţada care se deschide spre curte”, explică designerul Alina Rizescu. „Şi, tot în ideea de a crea un ambient lu­minos şi cald, am optat pentru finisaje deschise: esenţa de plop, cu o textură mai uniformă, pentru suprafeţe mai mari, şi cea de pin, pentru blaturi.

Cu bicicleta în oraș

Panoul de pe pe­rete, gravat cu desene, este inspirat din relieful munţi­lor, element care se regăseşte şi în logo-ul Atelier Pi­nion.” Look-ul urban simplu şi luminos a fost animat de mobilierul creat special, şi anume de mese, scaune şi lămpi, toate având ca temă comună geometria fină, din metal colorat, inspirată din piesele de bicicletă. „Întreaga atmosferă e completată de poziţionarea scenografică a bicicletelor cu care Atelier Pinion se mândreşte, migălite de Nae, mecanicul ingenios”, mai spune Alina; alături de care găsim biciclete de oraş rapide (To­kyo­bike) şi un meniu din care ne atrag atenţia o cafea de origine, prăjită de the Barn, la Berlin, şi berea prove­nind din două microberării româneşti. 

Cu bicicleta în oraș 

Hotel pentru biciclete

Firma de arhitectură MMV lucrează deja la designul celui de-al doilea hotel, în Asken. Primul a fost deshis în 2014 în ora­şul Gulskogen, în vechea clădire a gării, datând din 1868 şi abandonată de ceva vreme.

Cu bicicleta în oraș

MMV au considerat că pot păstra construcţia originală şi, mai mult, au făcut şi un studiu isto­ric asupra stilurilor gărilor din Norvegia, considerând că obi­ec­tul în discuţie este parte din istoria arhitecturii naţio­nale. „Ne-am dorit ca locul să exprime, la interior, un trecut cât se poate de autentic, inclusiv ca miros”, explică arhitecţii motivul pentru care au tratat lemnul cu un gudron special, similar celui folosit acum 150 de ani. O singură faţa­dă a fost înlocuită, şi anume cea principală, cu o serie de panouri me­talice perforate, cu un model grafic inspirat din imaginea pădurii de fag din apropierea oraşului. Hotelul Gulskogen oferă loc de cazare pentru 122 de biciclete, precum şi: patru puncte pentru încărcarea bicicletelor electrice, pompă pentru roţi, supraveghere video şi acces complet se­cu­rizat, pe baza unei aplicaţii de pe telefonul mobil.

Cu bicicleta în oraș

Parcare cu stil

Bike Arc este o echipă de arhitecţi, designeri şi biciclişi entuziaşti care creează sisteme sofisticate de parcare şi mobilier urban. Firma a fost fondată de arhitectul Joseph Bellomo (al cărui nume se leagă mult de Silicon Valley şi de proiectele de dezvoltare urbană sustenabilă din zonă) şi de Jeff Selzer, proprietar al celui mai mare magazin de biciclete din Palo Alto, SUA.

Cu bicicleta în oraș

Cu bicicleta în oraș

Împreună, ei au creat mai multe tipuri de Bike Arc, având la bază simpla rulare (nu ridicare) a bicicletei pe profilul din metal. Rack Arc este mo­delul cel mai simplu şi poate fi folosit atât la exterior, cât şi la interior. Half Arc vine şi cu un panou din policarbonat care să asigure umbră bicicletelor parcate, dar şi băncii din parc. Iar Umbrella Arc asigură parcare pentru 8 biciclete pe un minimum de suprafaţă ocupată. 

Cu bicicleta în oraș

Modele eco-friendly

Cyclepods au început din 2005 să producă sisteme de parcare realizate integral din materiale reciclate sau reciclabile. Gama lor de soluţii cuprinde şi construcţii uşoare (Bike Shelters sau Cycle Hubs – unul dintre ele este instalat chiar la aeroportul Heathrow din Londra), containere sau module de parcare supraetajată Easy Lift (un sistem de proporţii a fost instalat la London Waterloo Station), plus un model de pompa publică de umflat roţile, accesoriu binevenit în orice parcare pu­blică.

Modelele de Cyclepods sunt, însă, cele care au consacrat firma. Universitatea Birghton and Sussex, de exemplu, şi-a dotat întreg campusul cu suite din aceste umbrele înalte de doi metri, cu diametrul tot de doi metri, şi care pot asigura opt locuri (economisind astfel 30% din spaţiul normal necesar parcării). Cyclepods sunt realizate din polietilenă reciclată. 

Cu bicicleta în oraș

Artă smart

Încheiem cu o idee venită din ţara bicicletelor: pe 12 noiembrie 2014 a fost inaugurată pista Van Gogh-Roosegaarde, marcând atât începutul anului internaţional van Gogh (2015), cât şi o idee inovatoare.

Cu bicicleta în oraș

Pis­ta leagă două locaţii de lângă Eindhoven – două situri de referinţă pentru artist, care i-au servit drept inspiraţie. Designul suprafeţei pistei este inspirat din tabloul Noapte înstelată, tradus printr-un desen grafic de spirale create din particule (o vopsea specială) care se încarcă pe timp de zi pentru a lu­mina pe timp de noapte. Pista este dotată şi cu un panou solar şi cu un sistem de iluminare de re­zer­vă – bandă led. Proiectul este al doilea din seria Smart Highway – un concept de străzi interactive şi suste­nabile, implementat de designerul Daan Roosegaarde şi de Heijmans Infrastructure.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0