Cu Ioana Nicoară, despre arta multimedia, explorare și sensuri la Câmpulung Muscel
INTERVIU: Manuela Zipiși FOTO: courtesy of Ioana Nicoară
Ioana Nicoară se strecoară creativ printr-o diversitate de medii artistice, combinând pictura în acuarelă cu animația și realitatea augmentată. Și este o adevărată plăcere să descoperi lumea văzută prin filtrul unei artiste multimedia contemporane care nu ezită să exploreze onest și oniric tot ceea ce o înconjoară: natura, fricile, feminitatea, ideea de paradis personal… Absolventă a Universității Naționale de Arte București și stabilită la Câmpulung Muscel din 2020, Ioana ne mărturisește câteva dintre bucuriile (inclusiv gastronomice) pe care i le-au adus în viață relieful și oamenii Munteniei, și, mai ales, comunitatea din Câmpulung Muscel. Aici, într-un loc magic-atemporal, Cafeneaua Coloniale, Ioana este, aproape săptămânal, și gazda unui club de carte. Invitația la lectură și descoperire este făcută, nu înainte de a spune că veți putea savura, dacă doriți, una dintre fotografiile prezente în articol (și) în formă animată, cu ajutorul aplicației Reniform App (disponibilă pe iOS și Android).
Arta ta explorează zone de exprimare diferită, de la animație și acuarelă până la tehnologia AR: cum ai defini, pe scurt, parcursul tău artistic de până acum?
Din facultate am început să lucrez animație pentru filme și atunci am început să pictez în acuarelă. Lucrând 3D, când am luat contact cu realitatea augmentată, mi s-a părut un mod extraordinar de a plimba animație dincolo de cinema. Folosesc aceste medii cât mai complementar, dar sunt tot eu la mijloc.
Ce este un artist plastic în zilele noastre?
Nu e ușor să introduci în casetuțe practici artistice diverse, e mai lesne de folosit termenul de „artist vizual” sau „artist multimedia”, în cazul meu. Pentru mine arta rămâne acel set de practici, moduri de exprimare și expunere care pune alte filtre peste lume, care aduce un adevăr în față, folosind alte moduri de a face asta decât disciplinele formale de cunoaștere.
Cum ți-a schimbat/influențat creația artistică stabilirea la Câmpulung Muscel?
În mijlocul naturii, în liniște și libertate, am început să visez și mai mult ca înainte, să proiectez lucrări care vorbesc despre ce trăiesc acolo, să gândesc proiecte de care să beneficieze comunitatea locală, să aflu atâtea lucruri despre care nu știam că există. Dacă Bucureștiului îi datorez copilăria și formarea mea, Câmpulungului simt că-i datorez maturizarea și libertatea mea.
Ce te inspiră în ultima vreme și ce te ajută să gestionezi momentele de blocaj artistic:
Mă inspiră în continuare cărțile, cuvintele și poveștile, natura și stările pe care le traversez. Mă inspiră oamenii și viețile lor, prietenii mei. Am cei mai creativi prieteni. Blocajele se rezolvă cu o mică distanțare, o prăjitură, o plimbare, un ceai.
Trei artiști pe care îi urmărești cu plăcere:
Cinty Ionescu, cu ale sale proiecte care folosesc documentare, Sergiu Negulici, cu proiectul său de instagram @sektainsekta, Mihai Grecu și noile sale explorări AI.
Câte ceva despre una dintre lucrările tale recente, instalația augmentată Prognoză meteo: distopie, parte a expoziției Mapping the city from the outside/Accelerator Mentorat de la Câmpulung:
Prognoză meteo: distopie este o instalație augmentată în patru părți, care explorează găsirea paradisului personal, apartenența la o comunitate, transformarea în fața fricii și un scenariu distopic. E o lucrare inspirată în mod direct de trăirile pe care le-am traversat la Câmpulung între 2020-2024. Instalația va putea fi văzută la Art Safari din toamnă, în expoziția Young Blood 3.0 curatoriată de Călina Coman.
Ce nu ar trebui să lipsească de la o cină #degustbun?
Produsele locale: brânzeturi din zonă, roșii din grădină, rețete cu legume de sezon, ierburi proaspete. Totul prezentat cu o lumânare pe masă și o muzică potrivită.
Scurtă hartă gastronomică a Munteniei, câteva locuri în care te întorci să mănânci cu plăcere:
În Câmpulung și prin împrejurimi, aș nota: caș afumat moale din Piața Centrală din Câmpulung, bere Pardon, cafea și prăjituri de la Coloniale, brânză de la 7Muscele.
Ce expoziții/evenimente pregătești în viitorul apropiat?
Voi avea o toamnă plină, lucrez la proiecte care implică instalații digitale, cu animație semnată de mine. Voi lansa cu Reniform Production IdentitAR feminin, o expoziție augmentată care pornește de la 10 texte dramatice scrise de o autoare din Basarabia. Primul eveniment a fost pe 7 septembrie în Câmpulung. De asemenea, fac parte din echipa Ne/Re:văzut, un proiect de instalații augmentate colaborative, produs de Asociația Narative, care va fi expus toamna asta în Timișoara.