fbpx

Culese din Balkani

Culese din Balkani – Festival internațional de film documentar antropologic, aflat la a treia ediție, revine în perioada 3-5 noiembrie 2017 la Muzeul Național al Țăranului Român (Cinema Muzeul Țăranului & Clubul Țăranului), cu multe filme documentare din Balcani (România, Grecia, Croația, Serbia, Bulgaria, Muntenegru) și extra Balcani (Brazilia, Noua Zeelandă, SUA, Germania, Iran, Norvegia, UK, Israel) realizate de regizori, antropologi, etnologi, studenți și adolescenți. Festivalul are parte și de tot felul de evenimente speciale: concerte, party, dezbateri, povești, povestiri și degustări.

Secțiunile de anul acesta sunt: Balcanika, Ethnologica, AntRO, DocuForm, Student Showcase, Ateliere pentru adolescenți, Media Documentaries, Evenimente speciale.

Balcanika aduce împreună filme din zona Balcanilor (Grecia, România, Croația, Serbia, Muntenegru, Bulgaria) care prezintă subiecte actuale și diversificate ale Balcanilor cum ar fi problema refugiaților, a comunițăților marginale, a muzicii contemporane (hip hop), a turismului ca fenomen social, a post-socialismului sau tratează aspecte ale ritualurilor magico-religioase, a vieții cotidiene și de familie dintr-o perspectivă intimă și curajoasă.

Secțiunea Ethnologica prezintă filme sau materiale filmate pe teren de către cercetători etnologi. Filmele tratează obiceiuri tradiționale inedite precum Ruptul Sterpelor din Ieud (MM), Măsura vacii din Gălăuțaș (HR) sau Nunta Cornilor din Bănia (CS). Filmele tratează obiceiurile fie din perspectiva filmărilor de teren ca instrument de cercetare fie într-o manieră jucăușă precum în filmul Nuntă pe dos.

Secțiunea AntRO este dedicată unor regizori români de film documentar, care au urmat cursuri de antropologie și/sau etnografie vizuală sau antropologilor străini care au făcut filme în România. Majoritatea filmelor din această secțiune au fost realizate ca parte a cercetărilor din cadrul programelor universitare pe care le-au urmat. Filmele din acest an povestesc despre cai care vindecă, problematici ale discursului, bărbați singuri sau familii aflate într-o relație de apropiere cu natura sau povestea unuia dintre cele mai notorii cartiere din Marea Britanie.

Documentarul și expresiile lui variate sunt prezentate în secțiunea DocuForm care explorează multiplele forme pe care le poate lua documentarul în relație cu cercetarea antropologică. În căutarea expresiei originale, autorii acestei secțiuni explorează forme noi de discurs antropologic și filmic. Aceștia vorbesc despre refugiați printr-o voce tăcută, despre copiii din Egipt printr-un ecran dublu, despre femei care ne arată cum văd ele lumea în timp ce sunt spălate pe cap, despre monumente uitate sau povești epice inventate și, nu în cele din urmă, despre mituri periculoase ale societăților tradiționale așa cum este cea din Papua Noua Guinee.

Media Documentaries prezintă filme documentare realizate de jurnaliștii de la Digi World și de la Agerpres despre Ținutul Buzăului și despre Tărâmul dintre ape.

StudentShowcase. În România, se desfășoară în prezent trei cursuri de antropologie vizuală ce au ca rezultat filme realizate de către studenți. Această secțiune prezintă rezultatele cursurilor practice realizate de către Bogdan Iancu și Ileana Gabriela Szasz la SNSPA și Universitatea București (București) și de către Marius Lazăr și Mihai Andrei Leaha la UBB (Cluj-Napoca).

Ateliere pentru adolescenți. În această secțiune, aducem împreună filme documentare scurte realizate de către adolescenți, fie în echipă, fie în format colaborativ. Asociația Vira lucrează cu adolescenții din diverse comunități din România și Moldova încă din 2012, pentru a ajuta liceenii să realizeze primul lor film documentar. Asociația CEVA va prezenta rezultatul proiectului docT (documentare prin tehnologie) desfășurat timp de 5 luni în Făgăraș pentru liceenii orașului. Nosso Morro (Dealul nostru) este un proiect colaborativ Big Tree Collective prin care adolescenții din Rio de Janeiro își prezintă comunitatea.

Evenimentele speciale adună la Clubul Țăranului concerte, un party balcanic, un laborator muzical, un laborator antropologic, povestiri și degustări și multă voie bună.

 

INTRAREA este LIBERĂ.

* PROGRAMUL (Cinema Muzeul Țăranului & Clubul Țăranului), pe www.culesedinbalkani.ro sau pe facebook.com/events/440334029695204

Toate filmele au subtitrări în română.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0