fbpx

Cum să te simți în București ca în vacanță: Atria Urban Resort

Conceptul, demarat de o echipă multidisciplinară care a studiat exigențele publicului bucureștean împreună cu urbaniștii britanici JTP, constă într-un ansamblu rezidențial care, după mai multe studii de optimizare, s-a concretizat în forma actuală de „resort” semnată de SMAA, alcătuită din cinci incinte semi-deschise, fiecare dezvoltată în jurul unei grădini interioare cu piscină, de unde și numele de Atria. Strategia de luare a deciziilor, denumită charette, a constat în organizarea unor întâlniri publice de tip workshop, într-un efort concertat de găsire a soluției optime, întâlniri la care au participat toți actorii urbani interesați.

Ansamblul, surprinzător pentru zona de Nord a Bucureștiului prin reducerea coeficienților urbanistici în favoarea confortului – o opțiune personală a arhitectului Silviu Mihăilescu –, are o înălțime redusă (P+4) și o proporție aerisită, care îndreaptă latura deschisă a incintei spre Sud-Est, astfel încât parcul și piscina să fie permanent însorite.

Volumul masiv de forma literei „U” a fost deconstruit prin adăugarea unor ecrane albe cu fante orizontale suspendate în consolă pe fațadele interioare și exterioare ale clădirii și eliminarea colțurilor convexe, astfel încât muchiile vii ale ecranelor și finisajele prețioase (placaj de lemn) amplasate ca accente de culoare în zonele cele mai apropiate de străzile de acces definesc o geometrie lejeră și lipsită de masivitate.

atria_7

„Parcul central și dotările comune destinate locuitorilor ansamblului – terenul de joacă și piscina deschisă cu deck-ul de plajă – creează și întrețin sentimentul de siguranță și transformă locuitorii într-o comunitate.” arh. Silviu Mihăilescu

Parcul amenajat de Nicolas Triboi în centrul incintei este un ecosistem care respectă principiile sustenabilității prin utilizarea unor plante locale rezistente și ușor de întreținut, precum și prin crearea unui relief artificial (coline și diferențe topografice) care oferă intimitate grădinilor private de la parter și funcționează ca loc de joacă atipic, natural, pentru copiii invitați să redescopere natura ca parte din viața urbană. Consolele etajelor 1-3 umbresc și protejează terasele apartamentelor de la parter și separă vizual volumul în trei straturi orizontale, cu efectul unei proporții mai alungite și, deci, mai elegante.

atria_8

Mixul funcțional cuprinde 60% apartamente de două camere și 40% apartamente de 3 camere, cu suprafețele eficientizate la maximum pentru a se adapta programelor financiare destinate tinerilor. Terasele sunt, în proporție covârșitoare, de tip loggie, înscriindu-se în liniile orizontale specifice arhitecturii hoteliere, cu fantele întrerupte doar local în dreptul unor vitraje generoase cu înălțimea egală cu cea a nivelului.

atria_9

Finisajele convenționale aplicate pe suprafețe atent proporționate, condimentate cu accente tactile contrastante și console spectaculoase (un întreg dormitor aflat în consolă pe cele două fațade scurte dinspre Șoseaua Chitilei) contribuie la designul memorabil al unuia dintre puținele ansambluri de calitate destinat publicului larg. Comunitatea deja formată, din familii în majoritate tinere și cu exigențe estetice ridicate, demonstrează succesul pe termen lung al acestei formule de eficientizare a costurilor fără a face rabat de la estetică și încurajează extinderea ansamblului cu următoarele corpuri prevăzute în proiect, care totalizează 1 400 de apartamente.

PROIECT: Atria Urban Resort; PROGRAM: locuinţe colective; REGIM DE ÎNĂLŢIME: P+4E; ADRESA: Șos. Chitilei nr. 242, sector 1, Bucureşti; SUPRAFAŢA TERENULUI: 12 895 mp; SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ DESFĂŞURATĂ: 14 043 mp; ARHITECTURĂ: Silviu Mihăilescu și asociații; STRUCTURĂ: IDEA Proiect; INSTALAŢII: Midinstall; FINALIZAT: 2020

Proiect publicat în igloo #200 / februarie-martie 2021 / număr aniversar

igloo_200-shop-160x205

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0