Curat, luminos, natural. Casa AF by STUDIOMASURA

Prima dintr-o serie de șapte locuințe înșiruite, construite într-o zonă rezidențială a Capitalei aflată într-o dezvoltare accelerată, Casa AF este situată pe aliniamentul stradal, fiind adăpostită de traficul intens printr-o mică curte privată. În contrast cu caracterul haotic al contextului, proiectul de amenajare aduce ordine şi o cantitate generoasă de lumină naturală.

Principalul scop a fost crearea unei propuneri coerente, care să creeze legături între spațiul exterior și cel interior, redefinind relaţia dintre casă şi domeniul public şi efectuând o trecere graduală de la zgomotul şi agitaţia străzii la spaţiul intim al locuinţei. Astfel, dincolo de amenajarea interiorului, proiectul a inclus şi modificarea aspectului gardului, accesului principal şi grădinii.

Casa_AF_7

Având în vedere suprafața de nivel redusă, de aproximativ 45 mp, amenajarea interioară propune o mobilare integrată pentru majoritatea obiectelor funcționale – depozitări, banchete, paturi etc. –, care creează noi limite ale închiderilor laterale ale casei și lasă spații centrale libere, creând impresia de suprafeţe mai generoase. În acest nou cadru, repartizarea spațială a unor piese de mobilier, a texturilor, materialelor, culorilor și luminilor are scopul de a delimita diferitele zone ale casei, creând, în același timp, contraste care dau căldură și dimensiune încăperilor.

Casa_AF_8

Camere cu suprafețe relativ mici au fost utilate într-un mod strict funcțional și îmbrăcate de materiale naturale, calde și neutre din punct de vedere cromatic. Lemnul este folosit pentru podele, blaturi, treptele scării interioare şi unele piese de mobilier, în combinaţie cu plută şi textile naturale precum bumbacul şi inul. Albul strălucitor al pereţilor are, la rândul său, rolul de amplificare a spaţiului, punctat de accente turcoaz şi gri deschis, şi de nuanţele calde ale lemnului.

PROIECT: STUDIOMASURA, arh. Iulian Bădărău, arh. Bogdan Lazăr; FINALIZAT: 2019