fbpx

D-Talks #2 – Despăduririle abuzive

Miercuri seară a avut loc la Spațiul Public European cea de-a doua ediție a conferințelor D-Talks. Cei patru invitați (Csibi Magor, Crsitian Lascu, Alex Nedea și Alex Dima) au abordat tema despăduririlor abuzive din țara noastră.

D-Talks #2 - Despăduririle abuzive

Primul care a luat cuvântul a fost Directorul de Program al WWF România (World Wide Fund for Nature) – Csibi Magor. El a subliniat lipsa unei strategii naționale asupra protecției pădurilor și a programelor naționale de împădurire. Acest lucru nu ar putea fi conceput în lipsa unei definiții concrete și singulare a pădurilor la nivelul legislației actuale. Absența acestei definiții lasă mereu spațiu de interpretare a cadrului legal de către exploatatori și este speculat la maximum de către cei care taie abuziv pădurile.

D-Talks #2 - Despăduririle abuzive

Cel de-al doilea vorbitor a fost Cristian Lascu – speolog, fotograf și jurnalist. Lascu este cunoscut și ca fiind primul redactor șef al revistei National Geographic România. În opinia sa biodiversitatea ar trebui să fie, de asemenea, unul dintre aspectele prioritate când vorbim despre scăderea suprafețelor împădurite. Echilibrul ecosistemelor prezente în păduri este foarte fragil și numărul tot mai redus al unor specii nu face decât să sublinieze efectul devastator al defrișărilor masive.

Alex Nedea – reporter ”În premieră cu Carmen Avram” – Antena 3, Vice, Jurnalul Național a adus în discuție caracterul mult mai amplu al fenomenului despăduririlor. El a urmărit subiectul și l-a relatat în mai multe materiale care l-au dus chiar în situații limită (a fost chiar și sechestrat de către cei care tăiau o pădure în timp ce documenta un reportaj). Astfel, el a dorit să puncteze atât implicațiile ecologice cât și pe cele sociale, economice sau pe cele politice. În același timp, Nedea a dat exemplul Vienei unde încă din anul 1905 există o centură forestieră pentru a proteja orașul de poluare și pentru a oferi locuitorilor orașului un aer cât mai bun de respirat.

Ultimul care a vorbit în fața celor câteva zeci de participanți a fost Alex Dima – reporter Pro TV și producător al emisiunii ”România, te iubesc!”. Dima a făcut primul reportaj despre despăduriri în 2008 și de atunci investighează subiectul cu asiduitate. Pentru că materialele sale nu au atras în primă instanță reacții evidente din partea societății civile nu se aștepta ca anul acesta subiectul să ia amploare. De aceea s-a arătat încântat că, în sfârșit, există o luare de poziție concertată a reprezentanților mass media, a organizațiilor neguvernamentale și, cel mai important, a oamenilor simpli. Mai mult, a recunoscut că în deplasările sale pe teren a observat că nu se mai taie cu aceeași intensitate și că s-a bucurat când în urmă cu un an și jumătate au început să fie arestați oameni implicați în mafia defrișărilor. Jurnalistul a declarat că a fost solicitat și a furnizat de mai multe ori materialele filmate către Direcția Națională Anticorupție.

D-Talks #2 - Despăduririle abuzive

Pentru a avea o abordare cât mai corectă și completă a acestei teme, organizatorul (Institutul Verde) a invitat la acest eveniment și reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și ai Administrației Fondului pentru Mediu (atât actuali cât și foști membri ai acestor instituții). Din păcate, nu a fost primit niciun răspuns din partea reprezentanților autorităților.

D-Talks (Development Talks) reprezintă un proiect al Asociației ”Institutul Verde” care își propune să funcționeze ca un instrument prin care tinerii să fie educați și formați ca vectori ai schimbării mentalității și comportamentului societății române în raport cu provocările sociale, economice și ecologice. 

http://www.institutulverde.ro 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0