Dansul Soarelui. Un film de Corneliu Gheorghiță
Premiera românească a filmului Dansul Soarelui va avea loc la Muzeul Național al Țăranului Român, vineri, 6 octombrie, la ora 18.30.
Selectat în câteva festivaluri, printre care se numără și prestigiosul Festival des Films du Monde (Montréal), Dansul Soarelui este un documentar despre Căluș, mai cu seamă despre desacralizarea unui dans străvechi. Urmărit în circumstanțele istoriei actuale, într-o manieră neo-naturalistă, călușul devine pe parcursul filmului o secvență de antropologie modernă, ilustrativă pentru relația omului contemporan cu trecutul, cu moștenirea sa etnică.
În timpul echinocțiului de primăvară, Cavalerul Trac murea și renăștea. El a fost reprezentat sub două forme rivale: Zeul Cabalin care se încarna în om și Omul care se deghiza în Cal. Acesta, numit călușar, alungau spiritele malefice, rusalcele, ielele. Este vorba despre un vechi ritual, care dramatizează opoziţia dintre Soare și Lună, Bine și Rău, Cunoscut și Necunoscut.
Călușul se mai practică încă și astăzi în ziua de Rusalii.
Din 2008, Călușul face parte din patrimoniul cultural imaterial UNESCO.
https://www.facebook.com/Dansul-Soarelui-călușarii-126646
Corneliu Gheorghiță este profesor la Universitatea Toulouse (facultatea de film) și autorul mai multor filme de lungmetraj, printre care amintim Europolis (2010), Cripta (2014), dar și de documentare, difuzate în mod curent pe posturile de televiziune franceze și rulate prin festivaluri (Mascarade, Fanfaron, Fanfaron).