fbpx

Dantela

Autorii îşi definesc conceptul ca fiind „o dantelă cubică la exterior, cu o transpunere fluidă la interior”. Punctul de plecare al proiectului a fost, într-adevăr, suprafaţa texturată şi perforată care, sub diferite geometrii (de la riguros la organic) şi proporţii (de la pergole la frezaj discret în mdf-ul placărilor interioare), îmbracă toate volumele exterioare şi interioare.

Text: Ioana Păunescu
Foto: arh. Andrei Mihăilescu

Această locuinţă beneficiază de trei faţade principale, situându-se pe un teren cu deschidere mare, între alte două proprietăţi la fel de deschise. În consecinţă, arhitecţii au eliminat delimitările complet opace, înlocuindu-le cu perdele de verdeaţă naturală şi încurajând astfel dialogul proximităţilor între cele trei proprietăţi. „Este o locuinţă care beneficiază din plin de relaţia cu natura şi respiră prin suprafeţele mari, vitrate, de pe cele trei laturi, dantela exterioară asigurând, în acelaşi timp, intimitatea şi liniştea familiei”, mărturisesc aceştia.

Volumele exterioare reprezintă o proiecţie fidelă a funcţiunilor interiorului; succesiunea de corpuri paralelipipedice jucate, detaşate atât prin folosirea alternată a zugrăvelii albe şi a placărilor cu lemn, cât şi prin ierarhizarea proporţiilor, sunt unificate prin dantela orizontală a storurilor şi prin pergole, de asemenea din lemn, care acoperă multiplele terase ale locuinţei şi care au rolul de a întregi volumele puternic decupate. Dacă în timpul zilei suprafeţele dantelate şi decroşurile celor trei faţade sunt puse în valoare de lumina naturală, seara aduce un spectacol scenografic în care lumina din interior, filtrată prin suprafeţele riglate orizontale ale storurilor, se compune cu halourile punctuale ale corpurilor de iluminat exterior.

Interiorul se supune unei gândiri arhitecturale similare: organizarea spaţiilor stă sub semnul contrastului ivoriu-brun închis, completat, însă, de multiple layere, subtile, de texturi, frezaje şi decupaje. În locul unui joc de culori, arhitecţii au recurs la un joc discret, în care finisajul mat sau lucios al lemnului este combinat cu placări din piele, cu tapet şi cu patternuri organice.

O mare parte din suprafeţele verticale sunt gândite ca background scenografic: placările din lemn (care delimitează spaţiile de depozitare sau dressingurile), balustrada scării interioare (o reţea metalică, organică, un contrapunct spectaculos al riguroaselor forme drepte) sau peretele bogat decorat al băii matrimoniale.

Mobilierul, corpurile de iluminat şi obiectele sanitare sunt şi ele alese pe criteriul contrastului cu austeritatea geometriei interioare. Fără a fi excesiv de încărcate, candelabrele şi aplicele contrabalansează liniile drepte, completează jocul contrastant al suprafeţelor pereţilor, pardoselilor şi tavanelor, accentuând conceptul de dantelărie fină. Iar mobilierul – fie că vorbim de zona de dining, de bar sau de living – este o compoziţie de mici detalii, eclectice, unificate de omniprezentele nuanţe de alb şi gri.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0