fbpx

David Hockney: A Bigger Picture

Text: Réka Ţugui

La vârsta de 74 de ani, celebrul David Hockney încă îşi mai surprinde publicul prin imensa putere de creaţie. Până pe 9 aprilie, Royal Academy of Arts din Londra găzduieşte una dintre cele mai importante expoziţii ale artistului organizate în Marea Britanie, cu picturi inspirate de peisajul rural din Yorkshire, expuse pentru prima oară alături de desene şi proiecţii video.

David Hockney: A Bigger Picture

Expoziţia „A Bigger Picture“ dezvăluie puternica legătură emoţională pe care artistului o are cu peisajul pe care l-a cunoscut în copilărie. Revenind la tehnicile tradiţionale de pictură în ulei şi apelând totodată la tehnologii contemporane, Hockney analizează în operele sale variaţiile zilnice de lumină, diferitele condiţii meteorologice, precum şi ciclurile de creştere şi decădere provocate de schimbarea anotimpurilor, în mijlocul peisajul rural din Yorkshire, locul său natal.

David Hockney: A Bigger Picture

Din momentul în care s-a născut ideea acestei expoziţii, în 2007, a început să transpună mediul înconjurător într-o diversitate de medii, realizând în cele din urmă trei serii principale de creaţii. Prima reprezintă o colecţie de picturi inspirate de opera „The Sermont on the Mount” a lui Claude Lorrain, în care studiază un mod neobişnuit de tratare a spaţiului. Seria culminează cu monumentala „A Bigger Message”, pictată în anul 2010. Cea de-a doua, alcătuită din proiecţii video, prezintă prin intermediul unei succesiuni de ecrane, principalele motive ale universului pictural al artistului, iar cea de-a treia cuprinde de fapt o singură operă, „The arrival of Spring in Woldgate, East Yorkshire in 2011”, expusă în cea mai impresionantă galerie a Royal Academy of Arts. Omagiul pe care artistul îl aduce naturii este dominat de o pictură realizată pe 32 de pânze, înconjurată de peste cincizeci de desene iPad, printate la scară largă pe hârtie, ce reuşesc să înregistreze schimbările provocate de trecerea anotimpurilor până în cele mai mici detalii.

David Hockney: A Bigger Picture

Născut în 1937 în Bradford, David Hockney a urmat între anii 1959 şi 1962 cursurile Royal College of Art; încă din studenţie a participat la expoziţiile anuale „Young Contemporaries”, cele care au marcat naşterea Pop Art-ului britanic. În urma unei vizite în California în anul 1964, artistul a decis să rămână acolo, însă a continuat să picteze, creând de-a lungul anilor o operă semnificativă.

David Hockney: A Bigger Picture

David Hockney: A Bigger Picture

Expoziţia va mai fi prezentată la Muzeul Guggenheim din Bilbao, între 14 mai şi 30 septembrie 2012, iar apoi în Köln, la Muzeul Ludwig, între 29 octombrie 2012 şi 4 februarie 2013.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0