fbpx

De ce să citești în muzeu?

Sediul recent al Muzeului Național al Literaturii Române – MNLR din București, de pe Strada Nicolae Crețulescu nr. 8 – își întâmpină vizitatorii pe net cu un website bine alcătuit.
În realitate, el posedă și conservă peste 300 000 de documente din care prezintă publicului o colecție permanentă structurată echilibrat în timp și spațiu. Alternând armonios texte, portrete și obiecte, exponatele întâmpină vizitatorii oferind deopotrivă informații, documente și impresii.

img_3351

Creat în anul 1957, muzeul a funcționat în diferite sedii.
Clădirea MNLR e o locuință fin de siècle ale cărei camere, ferestre, cotloane și ziduri își povestesc istoria și memoria. Imobilul datează din 1904. El a adăpostit familia generalului Leon Mavrocordat, care a îndeplinit și funcția de prim-ministru. Astfel se explică situarea sa foarte centrală, în apropierea Palatului Regal.
Spațiul actual a fost deschis în ianuarie 2017. La amenajarea sa au contribuit muzeografi, filologi, cercetători și, nu în ultimul rând, o echipă ambițioasă de tineri arhitecți condusă de Constantin Goagea.

img_3346

Exponatele muzeului sunt dispuse pe patru nivele.
La subsol se află două săli circulare amintind de rotonda scriitorilor din Cișmigiu: una cu caricaturi ale artistului Cik Damadian, cealaltă dedicată în exclusivitate femeilor autoare. Tot la subsol, un spațiu de ceainărie, un loc de întâlnire și taifas, expune pe pereți imagini din lumea scriitorilor.

img_3352

img_3356

La primul și al doilea nivel sunt prezentați, în ordine cronologică și în funcție de afinități literare, cei mai reprezentativi autori români. Muzeul dispune de o sală de spectacole și o grădină care găzduiește numeroase evenimente culturale.
La fiecare nivel, privirea întâlnește, din loc în loc, sculpturi în lemn ale artistului Mircia Dumitrescu. Ele punctează vertical spațiile cu eleganță și discreție, iar ansamblul muzeului dobândește o coerență vizuală aproape hieratică.

img_3339

După o conversație cu doamnele Cristina Milca și Gabriela Toma, am aflat de instrumentele de informare de ultimă oră pe care le oferă acest muzeu personalizat. Astfel, o echipă mixtă de muzeografi, specialiști în educație formală și neformală, precum și colaboratori de la Radio România a pus la punct, pe lângă un ghid obișnuit destinat adulților, și ghiduri specifice pentru diferite categorii de vizitatori: pentru copii – un audio ghid adaptat vârstei cu un scenariu scris de Selma Dragoș; pentru adolescenți – un ghid conform temelor proprii acestei etape de viață; pentru persoane cu deficiențe de auz – un ghid disponibil pe tablete, și, o raritate, un ghid în alfabetul Braille pentru nevăzători.

img_3425

img_3357

img_3358

Muzeul găzduiește pe lângă colecția permanentă și expoziții temporare.
Un sediu administrativ se află pe Calea Griviței la nr. 64, unde funcționează o bibliotecă, o librărie și sunt organizate evenimente culturale. În plus, sub egida muzeului sunt menținute în viață cinci case memoriale de scriitori: Tudor Arghezi, George și Agata Bacovia, Ion Minulescu, Liviu și Fanny Rebreanu, precum și Anton Pann.

Iată numai câteva argumente pentru care merită să citești în muzeu.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0