De esență industrială
ARHITECTURĂ DE INTERIOR: Fabrica de Arhitectură TEXT: Iuliana Dumitru FOTO: Sabin Prodan
Situat într-unul dintre cele mai interesante imobile de locuințe colective bucureștene din ultima vreme – Brick Lofts, un proiect de reconstituire a unei filiații industriale într-un spațiu rezidențial inedit pentru arhitectura autohtonă –, apartamentul de tip duplex amenajat de Fabrica de arhitectură încorporează firesc și seducător esența industrială a clădirii, transpunând-o într-un discurs spațial contemporan.
Trebuie remarcat din capul locului că dimensiunea industrială a interiorului nu ține de domeniul accesoriului, nu e un artificiu decorativ, cum deseori se întâmplă în practica curentă – aici nu vorbim de un „stil” industrial, ci de o trăsătură intrinsecă conceptului, consecventă, ce decurge în mod necesar din identitatea estetică a clădirii și din referința sa la vechea activitate industrială a zonei (Fabrica de glucoză). Afinitatea industrială se simte puternic și totodată armonios, dinspre exterior spre interior, și exact acesta e filonul pe care arhitecții au ales să-l potențeze, înțelegând și îmbrățișând însuși spiritul locului. A rezultat un spațiu cu adevărat special, cu „rezolvări” arhitecturale pe cât de coerente, pe atât de neașteptate, iar această alăturare de familiar și de insolit menține viu întregul apartament.
Dintre elementele singulare ce modelează spațiul și devin repere, ar fi de amintit: înălțimea dublă a camerei de zi, ce oferă o amplă deschidere, permițând construirea unei uriașe și memorabile biblioteci, a cărei compartimentare oglindește structura ferestrelor, de asemenea supradimensionate – și ele se numără, de altfel, printre personajele-cheie ale amenajării; modularitatea și geometria accentuate ale mobilierului, care dau senzația unui asamblaj fluid, continuu, cu mecanismele la vedere. Spațiul larg, deschis face ca inserția rafturilor sau a corpurilor de depozitare pe aproape toată suprafața pereților din living și holuri să nu încarce, ci mai degrabă să îmbrace interiorul, precum o a doua piele, gândite fiind tocmai pentru a-i pune în evidență verticalitatea zveltă și a profita de locurile mai ascunse, din zonele de trecere.
În ceea ce privește atmosfera locului, arhitecții au căutat să creeze un spațiu „înclinat către extrospecție”, care să asimileze proximitatea zonelor verzi dimprejur și „să conștientizeze prezența ierbii, a pomilor și a păsărilor”. Materialitatea trimite și ea la natură, nu fără o anume încărcătură afectivă, după cum ne-au mărturisit arhitecții: „Lemnul și cărămida amintesc de vatră, vegetația ne plimbă cu gândul prin grădina bunicilor și metalul negru ne readuce în contemporan.” Suprafața mare vitrată a camerelor devine un filtru firav, se dizolvă și permite spațiului exterior și celui interior să se prezinte ca un întreg nefragmentat.
Rămânând în planul materialelor și al texturilor, alăturarea dintre beton, lemn și metal nu exprimă o opoziție de tip cald-rece, ci o relație de complementaritate, de dialog – semn că asamblajul amintit funcționează, are piesele potrivite. Multiplele ipostaze ale lemnului (riflat, lis, colorat) sunt reliefate și armonizate de o prezență esențială în jocul materialității: lumina, cu toate geometriile limpezi pe care le proiectează până în adâncimea apartamentului, ca pe o pânză în așteptare. Aceeași rigoare delicată a limbajului se regăsește și în zona de noapte, unde laitmotivul formelor rectangulare e dinamizat prin contrast cromatic (galben-negru).
PROIECT: Amenajare interioară apartament Brick; AMPLASAMENT: Brick Lofts, Intrarea Chefalului, București; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 213 mp; ARHITECTURĂ DE INTERIOR: Fabrica de arhitectură; ECHIPA: arh. Daniel Nicolae Popescu, arh. Ana-Maria Fotău-Cojocaru, arh. Theodora Radu, arh. Anisia Mouhamed, arh. Alina Măldarescu, arh. Ștefania Simu, arh. Adela Voinea; INSTALAȚII: COM-TID Engineering; FINALIZAT: 2022
Articol publicat în igloo #213 / Material / aprilie-mai 2023