De la covrig la bijuterie: Covrigi de Buzău by Smaranda Voican

INTERVIU: Manuela Zipiși FOTO: Iulian Popa

Atât de gustos și popular încă, inelul subțire crocant-auriu denumit covrig de Buzău are o compoziție simplă și neschimbată din secolul al XIX-lea încoace: făină, apă, drojdie, sare și presupune un proces manual care implică dospirea aluatului și coacerea pe vatră. Despre rețetă se spune că ar fi fost preluată de locuitorii zonei de la negustorii greci și bulgari care serveau băutura însoțită de covrigi, iar pentru succesul rețetei par a fi foarte importante inclusiv timpul de dospire sau temperatura de coacere.

În caz că vă gândiți deja cu poftă și nostalgie la ultima oară când ați mâncat covrigi de Buzău calzi, ați făcut un pas înainte către adevăratul subiect al articolului nostru, și anume seria de bijuterie Covrigi de Buzău semnată de Smaranda Voican. Amintirea nostalgică a vacanțelor prin țară, care implicau o oprire obligatorie la una dintre covrigăriile din Buzău pentru a lua un șir de covrigi calzi, a inspirat seria realizată pentru participarea la târgul de bijuterie Autor în 2022. Printați 3D în rășină, electroformați în cupru și suflați cu aur de 24k, covrigii-bijuterie fac o legătură simbolică între puterea nepieritoare a amintirilor
și bucuriilor copilăriei și tradiție.

 

Pofta (vizuală) bună!

text1_pretzels-on-body-1-grey (1)

De la covrig la bijuterie – cum a apărut ideea și care a fost parcursul?

 

Ideea a apărut ca urmare a câștigării premiului Autor pentru colecția mea de absolvire din UK, premiu ce mi-a adus participarea la târg în 2022. Cu ocazia asta, am decis să produc două lucrări noi, care au legătură cu România, în general, și cu locul, în particular. Una dintre lucrări a fost seria de brățări Covrigi de Buzău, în care am dat curs melancoliei, dorind să explorez tema jocului, prin perspectiva amintirilor și a copilăriei. Un moment pe care mi-l amintesc cu bucurie e acela în care vara, în drum spre vacanțele din țară cu familia, atunci când treceam prin zonă, opream la Buzău și luam un șirag de covrigi calzi, înșirați pe sârmă, pe care îi devoram pe traseu cu sora mea. Conectarea la acele amintiri, la jocul cu covrigi, la felul în care ni-i puneam pe mână drept brățări m-a inspirat să creez seria, care se pare că a fost foarte bine primită în țară, semn că nu doar pentru mine covrigii de Buzău au această încărcătură emoțională.

 

 

Ce materiale utilizezi, câte ceva despre tehnică și alte secrete din atelier?

 

Până acum, practica mea de bijuterie a fost mai mult axată pe artă și piese unicat, motiv pentru care am experimentat cu o serie largă de materiale, cel mai puțin utilizat fiind, ironic, chiar metalul. Lucrez preponderent digital, am o imprimantă 3D cu care testez și chiar finalizez unele piese și, în general, îmi place să explorez materialitatea în conturarea narațiunilor.

text2_UPC_8343 (1)

Ce nu ar trebui să lipsească de la o cină #degustbun – în afară de covrigii bijuterie? 🙂

 

Compania plăcută. Restul sunt doar detalii care să potențeze.

 

 

Unde ai mâncat cei mai buni covrigi de Buzău?

 

La Buzău, firește! Dacă amintirile nu mă înșală, covrigăria originală era undeva pe lângă gară, în anii ʼ90. Era cea la care ne opream noi și care, aș vrea să cred, că încă mai există.

 

 

Planuri artistice pentru viitorul apropiat și unde îți putem descoperi creațiile?

 

Practica mea de artă poate fi urmărită pe smarandavoican.com, iar unul dintre cele mai mari planuri ale anului este lansarea unui brand de bijuterie contemporană, cu care sunt momentan în ultimele etape ale producției. Detaliile le voi anunța curând pe pagina de instagram @smaranda.voican.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0