fbpx

De la Milano la București: #unzipyourmind by Alex Chinneck & IQOS la Qreator

În luna aprilie, în cadrul Fuorisalone 2019, mă aflam la Milano la inaugurarea uneia dintre cele mai spectaculoase instalații ale ediției. Artistul britanic Alex Chinneck a conceput, la invitația IQOS, o lucrare inspirată din arhitectura clasică a locuințelor din Milano materializată printr-un fermoar supradimensionat care desfăcea colțul din dreapta al unei clădiri din cadrul Spazio Quattrocento (Via Tortona 31), lăsând să se întrevadă un colț de perete luminat.

Parcursul se continua în interior, etalând efortul unei întregi echipe care, alături de sculptor, a materializat proiectul în cinci săptămâni și trei fabrici din Germania.

Alex îmi mărturisea la inaugurare: „Când am fost invitat să realizez lucrarea, am venit mai întâi să văd spațiul și am fost motivat de obiectivele și intențiile pozitive ale IQOS, ideea fiind reprezentarea unui viitor optimist”.

La câteva luni distanță, o expoziție-mărturie a instalației de la Milano Design Week 2019 poate fi văzută, între 22 august și 18 septembrie, la Qreator în Piața Victoriei. O invitație către un #unzipyourmind ce prezintă un parcurs fotografic și instalații concepute special pentru spațiul de la București pe tema aceluiași fermoar gigantic care propune un viitor mai bun.

Într-o altă discuție cu Alex Chinneck, am aflat câteva detalii despre expoziția proaspăt vernisată la Qreator și despre impresia pe care i-a lăsat-o Bucureștiul:

Cum crezi că „a deschis” instalația ta din Milano mințile oamenilor?
Pentru Milano Design Week am creat iluzia că fațada, podeaua și zidurile unei clădiri istorice locale au fost desfăcute prin tragerea unor fermoare. Instalația a fost văzută de peste 200.000 de vizitatori în șase zile și cred că scara proiectului alături de calitatea execuției și caracterul ludic au deschis mințile oamenilor către noi posibilități creative.

Cât de dificilă a fost realizarea proiectului din punct de vedere arhitectural?
Inspirația a venit de la mai multe clădiri din apropierea sitului și am creat o sculptură în spiritul arhitecturii locale, transformând apoi familiarul în ceva extra-ordinar. Succesul lucrărilor mele trebuie legat de credibilitatea lor, ceea ce generează nenumărate provocări ce pot fi rezolvate prin colaborări și experiență.

Ce vom vedea la Qreator?
Ca urmare a reacției deosebite în rândul publicului pe care a avut-o expoziția de la Milano, ne-am dorit să împărtășim experiența ludică cu un public mai larg. Expoziția de la Qreator continuă colaborarea mea cu IQOS și prezintă sculpturi, fotografii și fragmente ale instalației de la Milano alături de o nouă sculptură interioară concepută pentru spațiul bucureștean.

Ești tentat să realizezi o intervenție artistică în București?
Da, mă atrag eclectismul arhitectural al orașului și farmecul teatral al clădirilor sale vechi.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0