De vorbă cu Elena Toader de la YaU
Când şi cum te-ai hotărât să intri în lumea designului? A existat vreo întâlnire care te-a marcat?
Nu pot spune că am intrat brusc în lumea designului. Am cochetat cu designul în ultimii 12 ani (în facultatea de arhitectură şi după)… dintotdeauna am avut o înclinaţie spre acest domeniu, doar că am conştientizat acest lucru în momentul în care mi-am ales o facultate.
Care îţi sunt sursele de inspiraţie zilnice şi mai generale, pe termen mai lung? Cum arată/trebuie să arate spaţiul unde lucrezi?
Mă inspiră tot ce este în jurul meu, indiferent de domeniu, dar şi un studiu amănunţit al pieţei internaţionale şi interne în materie de noutăţi/tehnologii/materiale şi tehnici noi. Locul de studiu/lucru trebuie să fie în armonie cu personalitatea individului… fiecare îşi creează locul de muncă/creaţie astfel încât să se simtă ACASĂ şi să poată trece dincolo de cotidian şi treburile mărunte de zi cu zi. Este important să ai un loc cu personalitate, un loc în care să rezonezi şi să poţi experimenta. Pentru cei care fac mai mult decât să schiţeze/proiecteze… atelierul este un loc în care ideile prind viaţă. Atelierul YaU este o combinaţie interesantă (credem noi) de birou/magazin/masă de lucru.
Care este cea mai importantă/fericită realizare de până acum?
Nu pot să nominalizez doar una… mă entuziasmez în momentul în care reuşesc să finalizez câte un proiect (arhitectură/obiecte/evenimente sau design floral). Nu cred că pot să compar satisfacţia şi senzaţia de bine pe care o simţi în momentul în care îţi vezi o idee materializată.
Care sunt cele trei cuvinte care ţi-ar caracteriza stilul?
Neconvenţional, emoţii, pragmatism.
Care sunt planurile pentru 2012? Şi aşteptările de la scena designului în România?
Pentru 2012 continuăm să punem în practică ceea ce ne-am propus în 2011: o nouă colecţie de lămpi marca YaU, participarea la concursuri de design floral în ţară şi străinatate, fidelizarea clienţilor existenţi şi o comunicare mai bună a ceea ce face YaU. Legat de scena designului în România – sper ca atât noi, cei de la YaU, cât şi ceilalţi designeri să reuşim să promovăm obiectele/creaţiile noastre la târgurile de profil din Europa şi poate atunci vom putea vorbi şi de design „made in Romania”. Acum sunt doar încercări timide şi izolate!
Ce gânduri ai pentru cei care studiază astăzi designul?
Designul vine din interiorul nostru, dar se şi şlefuieşte… este nevoie de muncă, studiu, răbdare şi perseverenţă. Aş vrea să văd mai mulţi curajoşi care să treacă din faza de idee/schiţă la prototipuri şi aş vrea să văd mai multă comunicare între designeri şi mai ales, între discipline… Nu vă puteţi imagina ce valenţe poate să prindă o idee care ajunge într-o disciplină diferită de a ta! Nu în ultimul rând, aş vrea ca cei aflaţi la început să aibă încredere în ideile lor şi să găsească puterea în ei pentru a lupta pentru ceea ce cred.
Ce înseamnă luna martie pentru o femeie designer?
Martie pentru YaU este o lună extrem de aglomerată, mai ales că designul floral este o modalitate minunată de a sărbători şi a pune în valoare tot ce este feminin în lume. În martie experimentez la maximum în materie de flori!