Demaraje în stil art deco

4.-Revista-Ford-1011x1024

În a doua jumătate a anilor 1920 stilul Art Deco cucerea marile magazine universale, restaurantele, cinematografele, cabaretele, hotelurile din majoritatea orașelor importante europene, americane și nu numai. De asemenea, stilul Art Deco a reușit să transforme verbul „a călători” într-o operă de artă în doar o decadă, indiferent că era vorba despre automobile, Orient-Express sau vapoare transatlantice. A fost într-adevăr o epocă a vitezei, a demarajelor fulgerătoare, a muzicii jazz și a optimismului debordant.

Automobilul este unul dintre principalii actori ai acestei perioade, și implicit magazinele unde se vindeau, clădirile de garaje și fabricile de mașini. În București un garaj care ne oferă și astăzi plăcerea detaliilor art deco este situat în Calea Dorobanți, numărul 31-33. Privindu-i astăzi „exuberanța și fantezia decorativă, în tandem cu geometrizarea și stilizarea elegantă a formelor” fațadei principale, uităm momentan de funcțiunea sa.

5.-Universul-15-febr-1930-p.-7-707x1024

 

Auto-Garajul A.C. Tărtășescu & R. Munteneanu a fost construit în anul 1926, fiind magazin de prezentare, garaj, atelier pentru reparații și aprovizionare a automobilelor, proprietarii deținând o perioadă dreptul de reprezentanță unică în București a mărcilor Peugeot, Essex, Hudson și Delaunay-Belleville. Fotografiile din 1929 redau toate detaliile inițiale, atât pe cele ale fațadei principale: design-ul siglei și a firmelor, a feroneriilor ușilor, cât și interiorul simplu cu corpurile de iluminat Art Deco, astăzi toate dispărute.

Citește continuarea articolului pe artdecobucharest.ro.

***

Text de Simina Stan și Lavinia Popica, premiat în cadrul concursului de texte de arhitectură cu tema „București: Modernism Art Deco”, organizat de Asociația Igloo Habitat și Arhitectură în noiembrie 2018.