fbpx

Desene luminoase

Orașul Muscat, veche capitală a Omanului, s-a extins într-un ritm rapid, în ultimii ani, mai multe noi cartiere fiind concomitent în construcție. Districtul Al Mouj’s este cea mai mare dintre aceste noi urbanizări, iar Marsa Plaza, piața centrală cu o suprafață totală de 5 500 de metri pătrați, din care 3 500 sunt ocupați exclusiv de spațiul public exterior, este cel mai dina­mic loc al zonei, precum și nod de legătură între bulevardul principal, străzile cartierului și promenada de-a lungul mării.

Forma de amfiteatru și diferitele niveluri, legate prin trepte și rampe, dau dinamică și creează multiple zone funcționale, de circulație, de odihnă, de contemplare a panoramei portului din apropiere. Designul face referire la modelele geometrice tradiționale ale Omanului și la arhitectura vernaculară, în timp ce liniile asimetrice ale pavajului și panourile verticale separatoare conferă jocuri grafice de lumini și umbre care se schimbă pe parcursul zilei, oferind experiențe vizuale dinamice.

Umbrită de pergole, pe timp de zi, piața se transformă pe timp de noapte, grație unui proiect luminos structurat pe layere și creat de mai bine de 300 de surse. „În primul rând, am creat un layer de lumini funcționale care asigură o bună vizibilitate și conferă vizitatorilor un sentiment de siguranță” – explică light designerii. În al doilea rând, am creat un proiect de lumini care conturează diferite spații de recreere, în care vizitatorii se pot așeza și pot interacționa. În final, am creat un layer scenografic cu ajutorul unor proiecții pe paviment. Proiecțiile sunt reprezentări grafice abstracte ale unor oglinzi de apă, care fac referire la portul și coasta din imediata vecinătate.” Mai mult, toate luminile pot fi controlate individual și, de asemenea, se aprind automat, la căderea întunericului, și se sting noaptea târziu pentru a economisi energie.

Suprafețele de lumini colorate sunt proiecții statice, având ca sursă un proiector și imagini speciale create pe gobo-uri. Toate au fost mapate astfel încât să se încadreze exact în anumite zone ale pavajului. Nuanțele calde conferă confort vizual și completează cromatic perfect bejul discret al suprafețelor pieței.

Articol apărut în igloo #193_BigCityLights

igloo_193-shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0