fbpx

Design urban: instalații care privesc spre viitor

La începutul lunii septembrie, orașul spaniol Logroño a găzduit cea de-a șasea ediție a festivalului internațional de arhitectură și design Concéntrico, o ediție cu atât mai prețioasă cu cât a fost prilej de etalare urbană a unor instalații care ridică probleme actuale ale spațiului public, oferind soluții adaptate inclusiv la pandemia cu care învățăm zi de zi să conviețuim. Arhitecți și designeri din întreaga lume își dau, prin instalațiile imaginate, întâlnire la Concéntrico, anual, din 2015 încoace. Un motiv în plus de a celebra efortul și pozitiva încăpățânare de a merge înainte și în 2020 printr-o selecție a câteva proiecte prezente în festival din Cehia, Marea Britanie, Spania și România.

Courtyard of Reflections, Storey Studio: sinestezie într-o grădină urbană

Să facem un pas imaginar din Grădina Raiului direct în 2020, când grădinile au redevenit extrem de importante și necesare în paradigma urbană. În acest context, instalația-grădină propusă de studioul de design britanic Storey Studio și concretizată într-o oază verde la festivalul Concéntrico se numește Courtyard of Reflections și invită la răgaz și reflecție. Un gard verde natural, din stuf, propune descoperirea unei structuri geometrice bicolor, în interiorul căreia se află o grădină cu plante aromatice. Adevărat prilej de respiro în mijlocul orașului, instalația se cere descoperită pășind cu deschidere și curiozitate pe aleile grădinii, cu toate simțurile pregătite. Levănțica se însoțește olfactiv și vizual cu rozmarinul, salvia sau cimbrul, conturând un spațiu „intim și în același timp colectiv” de contemplare. Dincolo de statutul de oază care poate comunica, oriunde ar fi amplasată, cu natura urbană, proiectul Courtyard of Reflections este și o evidență a importanței și necesarei prezențe a naturii în mijlocul mediului construit.

Foto: Josema Cutillas, Javier Antón

Banquín, mecanismo: regăsirea jocului și a echilibrului în spațiul public

Având drept punct de plecare dezideratul ediției cu numărul șase a festivalului Concéntrico, ce a chestionat ambientul urban actual, Marta Urtasun și Pedro Rica, arhitecții care proiectează împreună în cadrul studioului madrilen mecanismo, au decis să „rescrie” povestea băncii. Emblematic și în același timp banal element de mobilier urban, banca devine în viziunea arhitecților un punct de întâlnire, un „spațiu urban generator de activități și relații sociale”, după cum mărturisesc chiar aceștia. Mai mult decât atât, Banquín este un balansoar, pe care cei care se avântă își pot (re)găsi un echilibru ludic într-o distanțare socială care să ne facă să ne simțim în siguranță. De aici și proporțiile considerabile ale obiectului, ce devine o prezență palpabil-vizibilă în țesutul urban cu o compoziție materială duală: profil metalic la interior tapițat cu placaj. Banquín este pentru mecanismo un prim pas făcut în direcția regândirii modului în care utilizăm spațiul public al orașelor în care locuim.

Foto: Josema Cutillas / Concéntrico

Fiesta, Attila Kim & Bogdan Ciocodeică: celebrarea multiculturalității comunitare

Cu bucurie includem în lista selecției de instalații participante la festivalul Concéntrico proiectul Fiesta semnat de arhitecții Attila Kim și Bogdan Ciocodeică – o apariție tonică și ludică în același timp, care ne reamintește importanța petrecutului timpului împreună, în spirit comunitar. Privită de sus, structura dă senzația unei imense și multicolore pături de picnic deasupra căreia se așterne o a doua structură, „masă”, care invită la interacțiune și armonie. Mai ales că liniile geometrice ale Fiestei sunt inspirate din motivele prezente pe covoarele tradiționale, care trimit la un spirit comunitar cosmopolit, susținut și de culorile steagurilor naționalităților ce conviețuiesc în Logroño, printre care se numără și românii. Acest imens puzzle de culori devine, simbolic, o celebrare a multiculturalității care există astăzi peste tot în lume și care merită celebrată oriunde, oricând.

Foto: Josema Cutillas

Vezi restul proiectelor prezentate: igloo #198_octombrie-noiembrie 2020

igloo_198-shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0