fbpx

Designs of the Year 2013

Text: Anca Rotar

Astăzi la Design Museum din Londra s-a deschis cea de-a şasea ediţie a expoziţiei anuale Designs of the Year, ce va putea fi vizitată până pe 7 iulie. Devenit deja o tradiţie, evenimentul reprezintă cea mai prestigioasă manifestare a misiunii Design Museum, aceea de a face cunoscute publicului din toată lumea cele mai recente inovaţii din şapte domenii: arhitectură, design de obiect, digital, grafică, design de mobilier, modă şi transport. Anul acesta, cei peste 90 de participanţi au fost selectaţi de un juriu prezidat de arhitecta Ilse Crawford, alături de care s-au mai aflat Johanna Agerman Ross, Amanda Levete, Olga Polizzi, Sîra Raven, Griff Rhys Jones şi Nicolas Roope.

Designs of the Year 2013

Expoziţia se remarcă, în primul rând, prin extraordinara varietate a proiectelor prezentate, de la complexul multifuncţional The Shard, realizat de Renzo Piano la Londra, în prezent cea mai înaltă clădire din Europa de Vest (310 m) la Muzeul Inocenţei din Istanbul, al cărui concept îi aparţine scriitorului Orhan Pamuk, bazându-se pe unul dintre romanele sale, şi de la monumentala Liquid Glacial Table creată de Zaha Hadid la sticla pentru ketchup a cercetătorilor de la MIT, de care sosul nu se lipeşte.

Designs of the Year 2013

Designs of the Year 2013

Designs of the Year 2013

La categoria Arhitectură, printre proiectele nominalizate se află şi “A Room for London” (David Kohn Architects), instalaţia-hotel realizată cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012, clădirea Galaxy Soho din Beijing (Zaha Hadid), parcul Superkilen din Copenhaga, Danemarca (BIG, TOPOTEK1, Superflex) şi biblioteca Book Mountain din Spijkenisse, Olanda (MVRDV).

Designs of the Year 2013

Designs of the Year 2013

Designs of the Year 2013

Designs of the Year 2013

Proiectele selectate la categoria Design de Mobilier aduc laolaltă, printre altele, ideea de reciclare şi sustenabilitate (The Sea Chair, realizat în întregime din plastic “pescuit” din ocean), eleganţa stilizată (Medici Chair, creat de Konstantin Grcic pentru Mattiazzi) şi comentariile asupra existenţei umane (Engineering Temporality, Studio Markunpoika, serie ce a fost inspirată de suferinţele asociate bolii Alzheimer).

Designs of the Year 2013

Designs of the Year 2013

În mod asemănător, în cadrul categoriei Design de Obiect se regăsesc proiecte destinate să facă mai uşoară viaţa de zi-cu-zi, cum ar fi Plug Lamp (Form Us With Love, Suedia), incorporând o priză care poate fi folosită pentru încărcarea diverselor dispozitive electronice, dar şi descoperiri ce pot avea un impact la o scară mult mai mare (“Magic Arms”, un dispozitiv ce vine în ajutorul copiilor care suferă de dizabilităţi musculo-scheletale sau Child Vision Glasses, o colecţie de ochelari concepuţi special pentru tinerii între 12 şi 18 ani).

Designs of the Year 2013

Designs of the Year 2013

Designs of the Year 2013

Proiectul de reconfigurare al Exhibition Road, Londra, unul dintre câştigatorii de anul trecut al Premiului European pentru Spaţiu Public, este nominalizat la categoria Transport.

Puteţi vedea toate nominalizările aici: http://www.designsoftheyear.com/.

Marele câştigător şi premiile fiecărei secţiuni vor fi anunţate în cadrul unei ceremonii pe 17 aprilie. www.designmuseum.org

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0