fbpx

Designul de produs românesc, încotro?

Se împlinesc patru ani de când magazinul Dizainăr reunește și promovează designeri și design de produs românesc. Despre ce se mai întâmplă în breaslă și despre tendințele fenomenului, am aflat de la fondatorul Dizainăr, designerul Mihnea Ghilduș.

Ce vânt mai bate prin designul de obiect românesc?
Se pare că anul acesta cea mai interesantă mişcare a fost asocierea producătorilor cu designerii. Acest lucru lansează în sfârşit trend-ul susţinerii economice de care avea nevoie domeniul designului de produs în România. Este de fapt acel pas pe care îl aşteptăm de ceva timp. Din fericire a durat doar 25 de ani după ce ţară noastră a ieşit din comunism. Momentan sunt doar câteva colaborări interesante în piaţă dar sunt sigur că vor fi mai multe. Sper doar să nu dureze încă 25 de ani până când majoritatea producătorilor vor vedea că designul este de fapt vital pentru producţie.

Cât de vizibili şi apreciaţi la nivel local şi internaţional sunt designerii români faţă de acum cinci ani?
E de ajuns să spunem că acum 5 ani designul românesc nu există nici măcar în vizorul nostru (al românilor). Acum 5 ani “design” era cuvântul folosit de mai toţi cunoscuţii mei pentru a se referi la modă. De atunci s-au schimbat foarte multe lucruri în bine. În primul rând nu mai am cunoscuţi care să mă întrebe dacă desenez fuste şi pantofi 😉 Dar într-o notă mai serioasă, acum există un loc unde designul românesc este la el acasă, unde se creează, se produce, promovează şi se vinde design românesc, adică în magazinul Dizainăr. De câţiva ani există un eveniment care uneşte designerii români la Romanian Design Week în fiecare primăvară, există un stand al designerilor români la cel mai prestigios târg de mobilier şi decoraţiuni din România – BIFE-SIM dar poate cel mai important este că din 2013, a existat aproape în fiecare an o prezenţa a designului românesc la târgurile internaţionale de profil, precum Salone del Mobile Milano, Maison et Objet, imm Cologne, Clerkenwell Design Week.

Trei designeri de urmărit pe care i-ai descoperit recent: Cel mai mult îmi atrag atenţia creaţiile designerilor aşa că voi numi în primul rând produsele lor. În ultima vreme mi-au plăcut tocătoarele dedicate tăierii de carne, baghetă, brânză realizate de Jazz Design (Silviu Ducar şi Eugen Iorgus), corpurile de iluminat realizate din solzi de lemn de către Arhifab (Csibi Zsholt) şi am mai descoperit cu mare plăcere pernele în formă de case tradiţionale româneşti realizate de Square Art Studio. Toate aceste obiecte au fost expuse în standul Dizainăr din cadrul târgului BIFE-SIM iar acum pot fi văzute în magazinul de pe Puţul cu Plopi 17 sau la www.dizainăr.ro

Ce evenimente pregăteşte Dizainăr în acest final de an?
Deja nu mai este o surpriză faptul că în fiecare iarnă la noi vine Moş Dizainăr dar cum o va face şi ce noutăţi va aduce rămâne să aflăm în decembrie. În afară de acest eveniment care ajunge anul acesta la a 5-a ediţie, plănuim să prezentăm designul românesc la imm Cologne, târgul dedicat industriei mobilei şi decoraţiunilor interioare din Köln. Un alt punct important pentru Dizainăr este împlinirea a 4 ani de activitate pe 4 decembrie 2016. Pregătim deci şi o petrecere pentru toţi cei care ne-au susţinut în tot acest timp.

Un târg / festival de design preferat care ţi-ar plăcea să existe şi în România? Mi-a plăcut foarte mult Clerkenwell Design Week, un festival de design la care am participat în Londra în primăvară acestui an, unde designul se îmbină foarte frumos cu bucătăria stradală şi cu aerul inedit al zonei Clerkenwell.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0