fbpx

Designul în sărbătoare

După aproape un an în care evenimentele dedicate designului autohton s-au succedat într-un ritm accelerat, The Institute a avut intuiţia necesităţii de a trage o linie – nu neapărat ca o concluzie, cât mai degrabă pentru a stabili o fundaţie, să ştim ce-am adunat, unde suntem şi să ne gândim cum şi unde putem merge mai departe. Astfel a luat naştere Romanian Design Week Preview, cu siguranţă reperul primăverii pentru toată industria creativă locală.

Articol realizat de Viorica Buică

Designul în sărbătoare

Nucleul acestui festival de design organizat pentru prima dată în Bucureşti l-a constituit o expoziţie de amploare găzduită de Palatul Ştirbei de pe Calea Victoriei, un loc cu un potenţial urban extraordinar, care a fost activat nu doar în interior, ci şi la nivelul străzii, prin intervenţiile şi terasa amplasate în curte, dar şi prin jocul colorat de lumini de pe faţadă, care s-a remarcat mai ales cu ocazia Nopţii Muzeelor şi a Nopţii Galeriilor.

Designul în sărbătoare

Fiind vorba de o ediţie-pilot, procesul de selectare a designerilor şi lucrărilor participante a fost simplificat prin desemnarea unui consiliu creativ din care au făcut parte: Adrian Soare (Vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România – Arhitectură), Corvin Cristian (Arhitect – Design interior), Mihai Gurei (Concept Creative Manager Intro – Design de obiect), Maurice Munteanu (editor de modă Elle) şi Domnica Mărgescu (director de modă Elle – Fashion Design), Şerban Alexandrescu (director de creaţie Headvertising şi membru fondator Art Directors Club România – Publicitate), Milos Jovanovic (grafician – Graphic Design), Cosmin Bumbuţ (fotograf – Fotografie). Fiecare dintre ei a avut libertatea – şi responsabilitatea – de a alege cele mai inspirate „voci” din domeniul pe care l-au reprezentat şi, chiar dacă subiectivitatea a fost inerentă, tabloul general care a rezultat s-a dovedit unul închegat, consistent şi bogat, optimist. Scenografia expoziţiei, realizată de arhitectul Attila Kim, a jucat de asemenea un rol important: soluţiile creative de expunere, uneori atipice, au atras atenţia şi mai mult asupra lucrărilor, oferind totodată oportunitatea organizării unor activităţi speciale, cum au fost cele dedicate copiilor.

Designul în sărbătoare

Designul în sărbătoare

Designul în sărbătoare

Designul în sărbătoare

Dincolo de expoziţia centrală cu evenimentele-i adiacente, Romanian Design Week – Preview are meritul de a fi creat în oraş, pentru mai mult de o săptămână (17-26 mai), o reţea impresionantă de intervenţii, expoziţii, petreceri şi mici evenimente care au adus oamenii în dialog, i-a stimulat să se prezinte, să descopere alţi creatori, să continue ceea ce fac şi să creadă în viitor.
Ne-am bucurat să vedem în selecţiile festivalului mulţi designeri şi artişti care ne sunt dragi, dar şi să descoperim proiecte şi locuri noi, pe care vi le vom prezenta, pe rând, în mai multe articole.

Designul în sărbătoare

Designul în sărbătoare

Agnes lukacs
Geometric Love

Agnes Lukacs este un creator versatil, pus pe joacă şi mereu deschis către noi provocări: după design de interior şi de obiect, apoi food design, acum ne-a surprins cu o nouă colecţie de ţesături cu pattern geometric, denumită, cu umor, „Pradă Uşoară”. Cu acestea a îmbrăcat piese de mobilier şi obiecte decorative în două amenajări pe care le-a semnat recent – sediile United Media şi Kubis Interactive, dar grafica este „deschisă” către tot soiul de alte proiecte, de la piese de îmbrăcăminte la personalizarea unei maşini.

Designul în sărbătoare

În tandem cu ţesăturile, inspirată în primul rând de opera designerilor Charles şi Ray Eames, pe care îi admiră foarte tare, Agnes a creat mai multe obiecte de mobilier simple, minimaliste şi vesele, care au fost selectate de Mihai Gurei pentru expoziţia centrală Romanian Design Week.

Designul în sărbătoare

Designul în sărbătoare

Designul în sărbătoare

STUDIO POTECA
Natura reinventată

Punând faţă în faţă nevoia de prezenţă a plantelor în existenţa umană şi lipsa – destul de des constatată – a timpului necesar pentru a le îngriji, membrii echipei multidisciplinare Poteca (Alexandru Gheorghe, Mihai Puzdercă, Valentina Puzdercă, Adina Apostol, Roxana Mitarcă, Irina Zamfir şi Cristina Defta) şi-au propus să reinterpreteze, cu o notă contemporană, modalităţile de utilizare a naturii în designul de interior şi exterior.

Designul în sărbătoare

Unele „obiecte” pe care le-au creat au pornit de la conceptele de vivariu, terrariu şi aerium, altele de la grădinile verticale, iar majoritatea folosesc plante deşertice, de rocărie şi plante aerofite „Tillandsia”, care nu au nevoie să fie plantate în pământ sau păstrate în apă.

Designul în sărbătoare

Designul în sărbătoare

Un obiect-instalaţie care s-a bucurat de mult succes este banca verde, ale cărei 16 picioare simbolizează rădăcinile vegetaţiei, şi, mai departe, regăsirea unei relaţii puternice cu natura, chiar şi la la interior. În plus, banca aduce în prim-plan iarba decorativă autohtonă numită Festuca Glauca, despre care prea puţini ştiu (încă).

Designul în sărbătoare

Eclectico
Design şi artă

Într-o veche şi frumoasă casă cu curte din imediata apropiere a Cişmigiului a fost inaugurat, chiar în timpul Romanian Design Week Preview, Eclectico Studio, un spaţiu multifuncţional dedicat poeziei tactile.

Designul în sărbătoare

Veţi găsi aici în principal mobilier şi obiecte deco din a doua parte a secolului XX, dar printre acestea, simplu şi ingenios inserate, veţi putea descoperi creaţii contemporane „Made in RO”, alcătuind un mix îndrăzneţ şi eclectic – cum ne spune şi numele – care demonstrează (şi încurajează în programul viitor al locului) fuziunea totală, aproape organică, între diverse obiecte de artă şi de design. În completare, vor veni expoziţii, performance-uri şi orice fel de evenimente dedicate într-o formă sau alta creaţiei.

Designul în sărbătoare

Designul în sărbătoare

STUDIO CONTEMPORIST
Un nou hub creativ

O iniţiativă culturală independentă, Studio Contemporist şi-a propus să devină un hub creativ dedicat designului actual, în toate formele sale – fashion, design interior, bijuterie de artă, design de obiect, fotografie şi design grafic. Pentru a crea acest spaţiu alternativ, flexibil şi finamic, frumoasa clădire interbelică vecină cu Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra”, cu camere înalte şi uşi franceze elegante, a fost amenajată într-o linie versatilă, îmbinând mobilier modern şi multifuncţional de la Hansen Office Design cu piese vintage de inspiraţie marocană sau chiar, pe alocuri, cu mobilier stil.

Designul în sărbătoare

Designul în sărbătoare

Cu dezinvoltură, studioul se adaptează astfel activităţilor şi evenimentelor pe care le găzduieşte şi se poate transforma în: showroom de design, atelier de bijuterie contemporană (o puteţi găsi aici pe talentata creatoare Mihaela Zvîncă), simeză pentru expoziţii de pictură sau fotografie, spaţiu de socializare şi de petrecere.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0