fbpx

Despre arhitectura modernist-socialistă în România și Republica Moldova

Asociația B.A.C.U. (Birou pentru Artă și Cercetare Urbană) are plăcerea de a vă invita în 13 noiembrie, la ora 13.00, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” (Șoseaua Kiseleff 28-30, București) la evenimentul de prezentare a proiectului cultural „Modernismul socialist în România și Republica Moldova” și a proiectului editorial „Arhitectura Modernist-Socialistă – România și Republica Moldova”.

Ambele proiecte sunt o mică parte din cercetarea aprofundată desfășurată pe parcursul anilor 2013-2018 pe teritoriul celor două țări, și nu numai, și fac parte din Programul „Socialist Modernism”, inițiat de B.A.C.U. în 2013 cu scopul protejării patrimoniului modernist construit în perioada 1955-1991. Demersul este axat pe revitalizarea și conservarea clădirilor și a formelor de artă din fostul bloc socialist (Europa Centrală, Europa de Est) incluzând România, Republica Moldova și alte regiuni. În acești ani membrii B.A.C.U. au întreprins activități de cercetare, identificare, monitorizare, protejare și includere în inventarul asociației a obiectivelor modernist-socialiste, cu intenția de a le clasa ulterior pe cele mai valoroase.

Modernismul socialist este o abordare a arhitecturii specifică țărilor din fostul bloc socialist, în perioada 1955-1989/91, insuficient tratată în lucrările de istoria arhitecturii. Orientările moderniste au fost adoptate ca urmare a unor evenimente istorice. Momentul 1955 marchează renunțarea oficială la „elementele stilistice inutile” din arhitectură, printr-o hotărâre a conducerii U.R.S.S. Din acel punct, s-a abandonat arhitectura stalinistă în întregul bloc socialist. În contextul socialist, tendinţele moderniste s-au manifestat datorită influenţelor în sfera profesioniştilor, penetrând frontierele şi limitele impuse de sistemul ideologic. Programul „Modernism Socialist”, inițiat de Asociația B.A.C.U., urmărește să atragă atenția asupra unicității și valorii monumentelor arhitecturale modernist-socialiste și, nu în ultimul rând, să susțină eforturile Asociației de a le include pe listele monumentelor istorice și de a le proteja. Chiar dacă unele sunt teoretic protejate de stat, ele se află totuși într-o stare avansată de degradare sau au fost reabilitate inadecvat.

Alături de arh. Dumitru RUSU – președintele B.A.C.U., de dr. arh. Irina Iamandescu – directorul Direcției Patrimoniu Imobil al INP, de dr. arh. Vasile Mitrea – autorul Palatului Telefoanelor din Cluj-Napoca, de dr. arh. Tamara Nesterov – secretar al B.A.C.U. și de dr. arh. Ruxandra Nemțianu, vom dezbate problematica acceptării și înțelegerii patrimoniului modernist socialist în România și Republica Moldova.

Evenimentul va fi și prilejul de a lansa Ghidul de arhitectură „Arhitectura Modernist Socialistă – România și Republica Moldova” și Harta interactivă „Modernismul socialist în România și Republica Moldova”, destinată cercetării acestui Patrimoniu. În același timp, va fi vernisată și expoziția „Modernismul socialist în România și Republica Moldova”. Împreună, aceste eforturi ale B.A.C.U. pun în lumină doar o mică parte, de circa 300 de structuri, din vastul inventar al programului „Socialist Modernism”.

Sunteți așadar așteptați

Finanțatori:
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Proiect editorial co-finanțat de OAR Romania
Parteneri:
Asociaţia Obştească Biroul pentru Artă şi Cercetare Urbană – Chişinău
OAR – Filiala teritorială Nord-Est – Suceava

Mai multe informații:
http://bacu.ro/
https://www.facebook.com/BACUassociation/
https://www.instagram.com/_ba_cu 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0